Deon Meyer ’13 uur’ wint van Zomergasten

Wat een gebabbel van de eerste zomergast 2012 Henny Vrienten. Na de prachtige compilatie van de vorige seizoenen, afgelopen zondag, had ik er echt zin in: Zomergasten. Ik heb geprobeerd oplettend te kijken, nam het tweede scherm er zelf bij maar dat leidde alleen maar af. De nieuwe presentator Jan Leyers  is een aardige, aantrekkelijke man, maar hij bleef zo voorzichtig. De getoonde fragmenten waren meer tussendoortjes dan echte gespreksonderwerpen, het leek wel alsof ook Vrienten verbaasd was over wat hij zag. Dieptepunt was het fragment van My Amsterdam van fotograaf/filmer Ed van der Elsken. Beide heren hadden er helemaal niets over te melden.

Toen werd het tijd om verder te lezen in ’13 uur’ van Deon Meyer. Vrij Nederland riep deze thriller uit tot de beste van het jaar en het boek kreeg vijf sterren. Spannend is het. Goed en met heel veel vaart geschreven, met een aandoenlijke hoofdfiguur, de ex-alcohol verslaafde hoofdinspecteur Bennie Griessel. Een boek met onderkoelde humor en een enorm tempo, veel korte hoofstukken. Langzaam ontvouwt de plot zich, een wespennest van mensensmokkel, moord en bedrog. Mooi inkijkje in de muziekindustrie ook. Dit alles tegen de achtergrond van Kaapstad, want de Tafelberg speelt een prominente rol in het verhaal. In de laatste bladzijden komen er wel erg veel konijnen uit hoge hoeden, de afwikkeling van de opgebouwde spanning verloopt wel heel erg snel, maar tegen twaalf uur had ik het boek uit. Zomergasten was toen al uitgedoofd.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in boeken, Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Deon Meyer ’13 uur’ wint van Zomergasten

 1. Bart zegt:

  Een tegenvallende avond Zomergasten, ja. Stroef, zonder chemie tussen beiden.
  Binnen 20 minuten had ik het wel bekeken, en ben maar gauw iets anders (erbij) gaan doen.
  Saai was het, zonder enige vonk die over had moeten springen…

  Like

 2. Th Balvers zegt:

  Heb de hele uitzending gezien. Onderhoudend en informatief. Wat je schrijft over het Ed v.d. Elsken-fragment ben ik met je eens. Ik heb weinig met popmuziek, maar heb me opengesteld voor wat HV er over had te melden. Chemie was er wel tussen de mannen, maar de presentator pakte niet echt door, waardoor vele zaken onbesproken of aan de oppervlakte bleven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s