Vroege Volgels als inspiratiebron

Een uurtje luisteren naar Vroege Vogels en vol bewondering bedenk ik me: wat heerlijk dat anderen dat allemaal doen: het verzamelen van libellenlarvenhuidjes. Letterlijk met de poten in de modder staan en minutieus turen naar overblijfselen van de huidjes die libellenlarven achterlaten als de libellen de wereld in trekken. Door ze te besturen komen biologen meer te weten over hun voortplanting maar ook over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan.
Anderen zijn bezig met de vlindertelling, het waarnemen van de wielewaal. Elders staan vrijwilligers eenzame ouderen bij tijdens ziekte en sterven. Kinderen in achterstandswijken krijgen huiswerkbegeleiding en computerles, allochtone vrouwen worden geholpen door met ze te fietsen, maar ook door ze goed Nederlands te leren en daarbij te ervaren hoe je voor jezelf kunt opkomen.

We kunnen niet zonder het altruïsme van anderen. En natuurlijk doen die vrijwilligers hun werk ook om zich prettig en nuttig te voelen. Beschaamd kijk ik dan naar mijn eigen bescheiden bijdragen. Ik maak me er wel erg makkelijk van af. Besteed uren aan een spelletje op de computer, kijk avonden lang naar televisieprogramma’s die ik eigenlijk helemaal niet wil zien. Dat kan en moet anders.

Maandag ga ik aan de slag, ik wil bij die anderen horen.

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vroege Volgels als inspiratiebron

  1. Het is inderdaad moeilijk in te beelden hoe onze samenleving er zou uitzien, mocht er niemand aan vrijwilligerswerk doen. Ik engageer me eerder sporadisch, daar wil ik ook nog verandering in brengen.

    Like

  2. Galmier zegt:

    Maandag ga ik aan de slag,
    is ook mijn motto

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s