Helemaal vergeten – Caterina Valente

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig was ze niet weg te slaan uit de Nederlandse hitlijsten en een graag geziene gast in de tv-shows van o.a Corry Brokken en Willem Ruis. Ze was de grote ster tijdens de Avro-landdag: zangeres, actrice, danseres, talenwonder én gitariste, Caterina Valente. Ze was afkomstig uit een internationale circusfamilie, Italiaans/Frans van oorsprong en het was min of meer toevallig dat ze in (West-) Duitsland terecht kwam toen haar zangcarrière in 1953 begon. Vele honderden platen maakte ze, ze moet een vermogen hebben verdiend toen dat nog kon: verdienen aan platencontracten.

Het was merkwaardig dat zo kort na de oorlog Duitstalige muziek nog kon scoren op de Nederlandse radio. Midden jaren zestig sloeg de stemming om en sindsdien zijn er nauwelijks meer Duitse platen doorgedrongen tot de hitlijsten.

Toen de tv nog schaars was, draaiden bioscopen veel Duitse muziekfilms met Peter Alexander, Conny Froboes, Caterina Valente en haar broer Silvio Francesco.  Ik ging er tijdens logeerpartijen in Rotterdam graag naar toe, voor een paar dubbeltjes naar de Prinses-bioscoop op de Schiedamseweg.

Caterina Valente is nooit de wereldster geworden die ze had kunnen zijn. Daarvoor zong ze in te veel verschillende stijlen, haar hits waren vooral covers van successen van anderen. Ze kon zo veel, dat een eigen geluid ontbrak. Toen haar successen in Duitsland minder werden, richtte ze zich op de Verenigde Staten en trad daar op in tv-shows, zoals die van Perry Como. Ze ging wat meer jazzy zingen en veel Zuid-Amerikaans. Op Youtube is ook een prachtig duet te zien met Ella Fitzgerald.

Ik hield vooral van de ingetogen Caterina, niet van de luide, bijna schreeuwerige zangeres. Een van de eerste LP’s die ik kocht was Great Continental Hits, Caterina Valente met het orkest van Stanley Black, een geweldige muzikale prestatie, heerlijke arrangementen, prachtige klassieke songs.

In het onderstaande Youtube -fragment toont Cateriana Valente al haar talent. Het is een medley uit een Amerikaanse tv-show uit 1963 met Bing Crosby. Ze zingt in een reeks verschillende talen. Niet in het Nederlands, hoewel haar vertolking van ‘Zeeman’ laat horen dat ze goed uit de voeten kon met onze lastige taal.

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, muziek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Helemaal vergeten – Caterina Valente

 1. ik was fan en daarna nooit meer aan haar gedacht
  tot nu
  ook die films herinner ik mij nog wel

  Like

 2. Spuit11 zegt:

  Oh leraar, dat verklaart een hoop. Caterina vond ik truttig.

  Like

 3. Hans zegt:

  Caterina werd pas echt goed toen ze in nederland al niet meer in de picture stond.
  Klassevrouw wereldster. all over the world.

  Like

 4. Nettie Webster-Smit zegt:

  nou ik ben altijd fan gebleven en keek altijd naar films van haar die ik ook heb en ik heb ook foto,s in een album van haar en vond haar heel goed ik zat op school lagere en ging echt naar de bios zolang de films draaide keek ik elke dag nek loge ik ben zelfs naar het concertgebouw geweest om haar daar te zien optreden en het was geweldig en ze zal voor mijn altijd gewldig blijven groetjes Nettie.Webster-Smit.

  Like

  • r van bueren zegt:

   wanneer ging u naar het concertgebouw ?
   als ik het goed herinner was dat een nachtvoorstelling , klopt dat ?
   bedankt voor de reactiue !

   Like

 5. Nicolaas S. zegt:

  Mijn moeder had graag een Caterina willen zijn, ze leken ook een beetje op elkaar. Omdat ze zoveel talen sprak, kon dansen en gitaar spelen. Of in zoveel talen kon zingen. Ik ken haar van de tv-shows, dan gingen we bij de buren kijken want die hadden toen een televisie. Ik was nog een kind. Haar naam heb ik nooit vergeten maar haar wel.N.a.v. het overlijden van onze moeder schoot me haar naam weer te binnen en ging ik op het net zoeken, en wat is er nog veel. En zo kwam ik ook de naam Edmundo Ros tegen, en die herinnerde ik me gelijk. Caterine zingt een duet met een man, ik dacht in het Portugees en dat vind ik zo mooi, je hoort dan goed hoe mooi ze haar stem van hoog naar laag laat gaan, glad, moeiteloos, waar hoor je dan nog? En die man zit er qua toon dan onder en vullen ze elkaar vocaal aan, prachtig. Karin Capenter en wat minder Connie Francis. Ik ga wat muziek van Valente kopen want die stem, die kleur, dat talent en die herinnering aan toen ik nog heel jong was; ‘Quando, quando, quando …

  Like

 6. Mieke Netters zegt:

  Ze was en is wel degelijk een wereld ster geworden er was geen betere artiest in Europa en in Amerika heeft ze het gemaakt ze spreekt 7 talen en zingt in elf talen en ook in het Nederlands maar toch bedankt dat je haar niet vergeten bent

  Like

 7. eppo korthuis zegt:

  is voor mij nog steeds een topper… ik heb nog veel singles van haar en draai ze nog geregeld

  Like

 8. paul burger zegt:

  “sinds midden jaren 60 zijn er geen Duitse nummers meer tot de hitlijsten doorgedrongen”. Wat een onzin: Udo Jurgens, Marianne Rosenberg, Kraftwerk, Juliane Werding, Nena, Matthias Reim zijn voorbeelden van artiesten die ook hier na de jaren 60 in de hitparade stonden.

  Like

 9. Frans Berkers zegt:

  Caterina Valente was onze europese wereldster die in de hele wereld aanzien genoot vanwege haar kunnen en zij KON! God wat heeft die vrouw gezongen in 14 talen maar liefst, dat doet haar zo gauw niemand na! Ben nog steeds een Caterina Valente Collector, de Vocalion CDs zijn gouden herinneringen aan deze fantastische Lady of Music, heb zelf aan een paar producties mee mogen werken en blijf Caterina geweldig vinden! Verzamel alle CDs die uit komen….

  Geliked door 1 persoon

 10. Pieter zegt:

  Niet alleen haar stem is geweldig; ook haar gitaarspel !!

  Like

  • Frans Berkers zegt:

   Caterina Valente, Siw Malmkvist, Peggy March, Rita Pavone…waar zijn ze gebleven? De grote sterren uit mijn jeugd zijn vervangen door Madonna’s en Byonce’s. ..niet my cup of tea..veel ordinair bloot en kont geschud ..dat moet afleiden van het niet kunnen. De bovengenoemde sterren hadden dat niet nodig, die hadden echt talent en konden wat!!!

   Like

   • Willem Kalb zegt:

    We hebben dezelfde smaak!

    Like

   • Frans Berkers zegt:

    De muziektijden zijn hard veranderd, maar gelukkig hebben we nog de vele mooie herinneringen aan de 50’s, 60’s en 70’s. Adamo, Nina & Frederik, Connie Francis, Freddy Quinn, Manuela, Caterina Valente…..heerlijke tijden! Die herinneringen ondersteund door vele foto’s…ik hou ze stevig vast!

    Like

 11. loes van beugen zegt:

  Vanaf mijn vijfde al een grote fan van Caterina Valente, ben inmiddels 68. Heb haar twee keer live op zien treden. Was geweldig. Nu draai ik nog regelmatig cd’s van haar. Een mooie herinnering.

  Like

 12. D.P.C. Borger zegt:

  Caterina Valente, wat een schitterende naam voor deze grote artieste die er ook nog geweldig uitzag. Haar vocale kwaliteiten en timing van de songs is fenominaal. Zou haar graag eens willen ontmoetten maar ze is al behoorlijk op leeftijd. Dus Caterina ik denk niet dat je dit leest of de mensen die haar kennen maar misschien neem je contact met me op want ik ben zelf ook zanger en bewonder zeer. Bravo Caterina.

  Like

 13. D.P.C. Borger zegt:

  Haar naam is van een hele grote artieste (zangeres) uit het verleden zoals iedereen wel weet. Maar wat een klasse en een stembereik met heel veel muzikale nummers, luister naar haar Malaguena of Till en ook haar jazznummers zijn van grote klasse met een geweldige timing net als Sinatra. Daar kunnen de artiesten van tegenwoordig nog heel veel van leren. En ze was een vrouw met een enorme uitstraling en een prachtige lach. Helaas is ze nu oud geworden en kunnen we haar niet meer bewonderen met de optredens, maar er zijn gelukkig de schitterende opnamen van haar. Bravo Caterina ik zal altijd een groot fan van je blijven en hoop van harte dat ze nu ook nog gelukkig is. Dit zegt Donald Borger uit Almelo.

  Like

  • Frans Berkers zegt:

   Caterina Valente nu 87 jaar was inderdaad een hele grote internationale ster, maar toch is noemen van haar naam vandaag de dag voor velen een raadsel. Caterina Valente….dan kijkt men je aan en je ziet ze denken….wie was dat ook alweer. Steevast krijg je dan ook de vraag…..LEEFT DIE DAN NOG? Ben zelf al sinds 1958 fan van deze fantastische vrouw die alles in haar vak beheerste en als ze iets niet kon, dan had ze ijzeren discipline om het te leren. Dat was met de Nederlandse opnames 12 stuks, ze kreeg de nederlandse zangeres Ria Verda als coach bij de nederlandse opnamen en dat wierp zijn vruchten af. Caterina zei eens dat ze Nederlands moeilijker vond dan japans, maar ze heeft laten zien en horen dat ze het kon. Haar eerste Nederlandse single “Sweetheart, my darling, mijn schat” / “Bon Giorno” werd bekroond met een gouden plaat en stond 8 maanden in de hitparade!!! Dat was zeer verdiend!!!

   Like

 14. Moppedhein zegt:

  Hallo, ich bin aus Deutschland und schreibe auch deutsch. Ich hoffe, die Übersetzung kann jeder lesen.
  Ich habe aus einem Nachlass eines Caterina Valente-Fan ein großes Konvolut an Langspielplatten, Singles, CD´s und auch jede Menge Ordner mit Zeitungsartikeln.
  Alles in einem sehr guten Zustand.
  Der Verstorbene hat über 60 Jahre alles von Valente gesammelt.
  Gibt es Interessenten für diese Sachen?
  Kann man so was verkaufen?
  Vielleicht weiß jemand, wer Interesse daran hat.
  Danke!

  Like

  • Mike Goebel zegt:

   Hallo, bin der Mike, nähe Bonn und ein Riesenfan von Caterina Valente. Sammel alles über sie und hätte Interesse an der Sammlung, bzw Teilen der Sammlung. Wie kann man verbleiben bzw in Kontakt treten? Meine Mailadresse ist prokofjew@gmx.de. Einfach dort kurz schreiben, ich melde mich…ganz liebe Grüße Mike

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s