Ontregelen – de bruiden van Toneelgroep Tender

uit de video Erotic Epic van Marina Abaramovich 2005

Kunst moet ontregelen. Dat zei tenminste Michael Wertheim en het was ook de boodschap van Lidewij Edelkoort in de afgelopen aflevering van Zomergasten. En de getoonde fragmenten lieten de kijker inderdaad ontregeld, verbaasd en verbluffend achter, nog steeds heb ik de Balkan zanggroep voor ogen, vrouwen die met blote borsten  in de regen stond te zingen, mannen in traditioneel kostuum met blote piemels.

Toneelgroep Tender zorgde twintig jaar geleden al regelmatig voor opschudding met hun ontregelende optredens. Het was de tijd nog voor Youtube en Facebook, van hun optredens is op internet bar weinig te vinden.

Een van de mooiste voorstellingen die ik me herinner was het project ‘Bruiden in de Leidsestraat’. De argeloze voorbijganger ziet op een mooie zomerdag een bruid uit de tram stappen. Even later komen er twee bruiden voorbij op de fiets. En kijk, in de open auto zitten wel drie bruiden naast de chauffeur. Lijn twee stopt op de brug over de Keizergracht en er stappen wel tien bruiden uit, allemaal in het wit, met een wit hoedje of een sluier, handschoenen aan, hooggehakt, ze kijken serieus, lopen naar de andere kant en stappen weer in een tram die de andere kant oprijdt. Op hetzelfde moment vaart er een bootje over de gracht en verdomd, daar zitten ook al twee bruiden in, een aan het roer! Mensen blijven staan, kijken, klappen voorzichtig; dit kan geen toeval meer zijn. Even snel als ze gekomen zijn, zijn ze weer verdwenen en is er geen bruid meer te zien. Alleen de herinnering – en de verwarring – blijft.

 

De totale video Erotic Epic van Marina Abramovich is te vinden op Youtube. Hierin geeft de kunstenares zelf een toelichting bij de opnamen en wordt alles iets duidelijke dan in het korte fragment dat in Zomergasten te zien was. http://www.youtube.com/watch?v=MIN8Cm5rYXY

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ontregelen – de bruiden van Toneelgroep Tender

  1. Dwarsbongel zegt:

    Blijkbaar heb ik iets gemist. Dit jaar heb ik nog geen enkele aflevering van Zomergasten helemaal gezien. Interessant, maar niet interessant genoeg om me vast te houden, en van andere dingen af te houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s