Neem maar de luxewagen

NSU Prinz 1000

Zouden er nog mensen zijn die het hebben over hun ‘luxewagen’ als ze gewoon de personenauto bedoelen? Vroeger hoorde je het vaak, vooral op het platteland. Je had de bedrijfswagens voor transport van vee en goederen, een tractor, een busje en daarnaast de luxewagen voor de leuke dingen van het leven, een uitje, de vakantie, en vooral het bezoekje aan oma en opa op zondagmiddag.

Niet iedereen had een luxewagen, tot eind jaren zestig was een personenauto nog altijd het voorrecht van de beter gesitueerden. De rest moest het doen met de fiets, de brommer, de bus of de tram. In de DDR  zag ik hoe jongeren op zaterdagavond met de trekker naar de stad gingen om uit te gaan.

Als je het nu hebt over een luxewagen denken je toehoorders dat je het hebt over een luxe uitvoering van een bepaald model personenauto. Maar dat was dus niet altijd zo. Een luxewagen kon ook heel eenvoudig zijn. Een NSU Prinz bijvoorbeeld, de trots van onze buurman.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, taal en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Neem maar de luxewagen

 1. Ximaar zegt:

  Zelf noem ik het nog altijd de luxewagen, omdat ik het onnodige luxe vind die de buikomtrek doet groeien. Mijn ouders hebben nooit een auto gehad, ik zelf ook niet omdat ik niet weet wat ik er mee moet. As ik er wel 1 had, dan was ik degene geweest die eerst de buurt af gaat om te zien of er nog iemand mee wil rijden dezelfde kant op en dat zolang tot alle zitplaatsen bezet zijn. Schiet natuurlijk niet op en op de fiets ben ik sneller en voel ik me minder een uitvreter. Op de fiets ben ik ook degene die netjes voor zebra’s stopt en ook dat zou ik in een auto doen. De rest van de automobilisten is dus erg blij dat ik niet rij op de fiets hebben ze al voldoende last van me. 🙂

  Het woord luxe heeft bij mij nog altijd een negatieve klank. Op vakantie ga ik het liefst naar 2 (budget/comfort) sterren hoteletjes. Bij 3 begint luxe en bij 4 voel ik me echt opgelaten. Ik zou ook wel naar een 1 ster willen, maar die zijn er niet meer of je hebt een slecht doorhangend bed.

  In de USA heb je op het platteland nog veel dat men de hele week door in de Pick-up rijdt en op zondag in de luxewagen naar de kerk gaat.

  Like

 2. Aad Verbaast zegt:

  Af en toe duikt die luxewagen nog wel eens op. Toen was geluk nog heel gewoon.

  Like

 3. Letterzetter zegt:

  Je was de Prinz te rijk in zo’n scheurijzertje, want het ding was snel (voor die tijd dan).
  Ik heb er een half jaar plezier van gehad, als tweedehandsje, toen kwam er een Simca 1000 voor in de plaats. Luxe auto was een heel normale uitdrukking, nu ter ziele.

  Like

 4. Dr. Hak zegt:

  Nee hoor, het wordt nog steeds gebruikt door Vrachtwagenchauffeurs. Maar het is mij een raadsel waarom

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s