Bijna vergeten – Conny Froboess

Onschuldig, braaf en vrolijk. Zo klonken de hits van ‘Conny’ die ook in Nederland razend populair was tussen 1958 en 1963, vooral bij jonge meisjes en watjes zoals ik. Ze zong zelfs in het Nederlands, maar ook in het Duits werden haar schlagers op de radio gedraaid, zoals in ‘Tijd voor Teenagers’ van Herman Stok.
Conny Froboess had als achtjarig meisje al succes met ‘Pack die Badehose ein’, geschreven door haar vader, in Nederland al snel beroemd gemaakt door Heleentje van Capelle als ‘Naar de speeltuin’.

Net als Caterina Valente trad ze op in tal op in tal van onnozele muziekfilms die in het nog televisieloze tijdperk veel succes hadden, ook in Nederland.
Conny – die achternaam konden we niet goed uitspreken en lieten we dus maar weg – werd gekoppeld aan de jonge Peter Kraus en even had het duo ‘Conny und Peter’ met ‘Teenager Melody’ een hit. In 1962 bereikte Conny Froboess de top van de hitparade met het liedje ‘Zwei kleine Italiener’ de Duitse inzending voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar in Luxemburg. Ze werd slechts zesde, maar winnares Isabelle Aubret (met Un premier amour) was snel vergeten. Nederland werd vertegenwoordigd door De Spelbrekers, het duo dat in eigen land wereldberoemd werd met hun ‘Katinka’ (kijk nog eventjes om …)

Na 1963 had Conny genoeg van het glamourwereldje, ze volgde al toneellessen en stopte met zingen. Ze werd een serieuze, alom gerespecteerde actrice. Ze noemt zich voortaan Cornelia Froboess om definitief afstand te nemen van het tienersterretje van eertijds. Nog steeds treedt ze op en speelt in de grote theaters in Hamburg, München, Wenen en Berlijn. Ze kreeg belangrijke prijzen en zat in de jury van het filmfestival in Berlijn. Ook is ze regelmatig te zien in Duitse speelfilms en op de televisie.

Nederlandse versie van Zwei Kleine Italiener: http://www.youtube.com/watch?v=z_YD-5ELnto

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media, muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s