Ook in de beste families – de geheime dochter van prinses Thyra van Denemarken

Het Deense koningshuis genoot in de 19e eeuw een hoog aanzien in Europa. Zonen en dochters werden uitgehuwelijkt aan vooraanstaande families; het huis Glücksburg is verwant aan vrijwel alle koningshuizen. De mooie prinses Thyra, geboren in 1853, was dan ook een gewilde huwelijkskandidaat. Onze koning Willem III deed in 1877, na het overlijden van zijn eerste echtgenote koningin Sofie, pogingen haar te veroveren, maar ze weigerde een huwelijk aan te gaan met deze man die 36 jaar ouder was.

Maar prinses Thyra had een geheim. Ze werd als 19 jarige verliefd op een van de luitenants van de koninklijke garde, Vilhelm Friemann Marcher. Ze kregen een relatie en de prinses raakte zwanger. Paniek aan het hof, dit mocht niemand te weten komen! De prinses werd naar haar broer in Griekenland gestuurd, naar buiten werd meegedeeld dat moest herstellen van geelzucht. Uiteindelijk beviel ze in 1871 in Denemarken van een dochter die Marie werd genoemd en ter adoptie werd aangeboden aan een keurig echtpaar uit Odense.

Het hof heeft geprobeerd alle sporen van deze misstap uit te wissen. Pas in 1975 onthulde het boek van Bo Bramsen ‘Huset Glücksburg’ het geheim, waarvan de bewijzen nog steeds vaag zijn. Er waren natuurlijk altijd geruchten, maar harde bewijzen ontbraken. Het wachten is op de openbaarmaking van de briefwisseling tussen Koning Christiaan IX en zijn zoon Vilhelm die als Georg I koning van Griekenland was geworden. Maar net als in Nederland is het Deense koningshuis niet erg scheutig met de openbaarmaking van stukken uit het Koninklijkhuis Archief.

Met Thyra kwam uiteindelijk alles nog goed, ze huwde in 1878 de kroonprins van Hannover, graaf van Cumberland en was daardoor ook nauw verbonden met het Engelse koningshuis. Haar zuster Alexandra was getrouwd met de prins of Wales, de latere koning Edward VII. Haar andere zus, Dagmar, werd uitgehuwelijkt aan de tsarevitsj, de latere tsaar Alexander III van Rusland. Ernst-August van Hannover was geen regerend vorst, Hannover was in 1866 ingelijfd door Pruissen. Thyra leidde een aangenaam leven, ze zwierf door Europa en verbleef uiteindelijk meestal op het nieuwgebouwde kasteel Cumberland in Gmunden in Oostenrijk. Het paar kreeg zes kinderen. Zij stierf in 1933.

Prinses Thyra heeft volgens Bramsen haar geheime dochter nooit opgezocht. Via via bleef ze wel op de hoogte van haar bestaan. Met de jonge luitenant, de vader van deze geheime dochter, is het slecht afgelopen. Hij werd door koning Christiaan IX ter verantwoording geroepen en pleegde in 1872 zelfmoord.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s