De kobolds komen er aan – kobaltblauw de nieuwe modekleur

Jurk van Mart Visser, zwart met kobaltblauw, V&D

Kobaltblauw wordt de nieuwe modekleur voor herfst en winter. Begin jaren ’90 was dat ook al eens het geval, van mij mag het.  We trekken ons steeds minder van modevoorschriften aan, maar in de etalages zie je nu heel veel kobaltblauw, gecombineerd met zwart. Kobaltblauw is mijn lievelingskleur.

Dat kobalt zijn naam heeft te danken aan kobolds, de wat boze kabouters uit oude sprookjes wist ik niet. Dat hebben de mijnwerkers uit Saksen bedacht. Ze waren op zoek naar zilver en koper in de mijnen van het Ertsgebergte, maar kwamen soms naar boven met een zilverkleurig erts dat echter geen zilver bleek te zijn maar een metaal dat veel giftig arsenicum bevatte en bij verhitting enorm begon te stinken. Ze verdachten de kobolds ervan het zilver te hebben opgegeten en dit drekkige metaal te hebben uitgepoept.  Vandaar de naam kobalt. Ook wolfraam (wolvenspuug) en nikkel (naar de ‘nickels’, ook boosaardige berggeesten) waren metalen die op die manier hun naam kregen.

Er gebeurden daar in die donkere mijnen veel merkwaardige zaken.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De kobolds komen er aan – kobaltblauw de nieuwe modekleur

  1. hdjvidajo zegt:

    Wat een uitermate nuttige wetenswaardigheden. Dank!

    Like

  2. dickblogt zegt:

    het maakt me zo bleek…. ‘-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s