Vergeten voorwerpen – de knipperbol

In de boeiende roman Grip van Stephan Enter lopen de hoofdpersonen door een stadje in Wales en zien daar bij een zebrapad een knipperbol. Hij bestaat dus nog.

Ik ken de knipperbol nog uit de jaren vijftig. Het autoverkeer nam toe; om overstekende voetgangers te beschermen werden zebrapaden aangelegd. En om automobilisten op die zebrapaden te attenderen, met daarop misschien wel een overstekende kleuters en/of bejaarden, werden aan beide zijden van het zebrapad knipperbollen neergezet. Oranje bollen op zwart-witte palen die met hun knipperlicht aangaven pas op: zebrapad. Het had iets knulligs, er werden ook veel grapjes over gemaakt.

Midden jaren zestig verdwenen ze weer, er waren zoveel stoplichten bijgekomen, al die verkeerslichten brachten de automobilist maar in de war. Maar in Groot-Brittannië kan je ze nog steeds tegenkomen. In Nederland zijn er verschillende restaurants en snackbars die de bijster originele naam Knipperbol dragen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Vergeten voorwerpen – de knipperbol

 1. Hah, zo’n knipperbol heb ik nog nooit gezien, wel leuk! En Grip ben ik aan het lezen, ziet er veelbelovend uit.

  Like

 2. Fruttekoek zegt:

  Volgens mij is of was een knipperbol ook een mixdrank: jus d’orange met een scheut sherry.
  In zuid-Nederland was dit in de jaren 1960 redelijk populair omdat het leek alsof je een gezond sapje dronk en intussen toch lazarus werd.

  Like

 3. Appelvrouw zegt:

  Zo’n knipperbol hebben ze tegenwoordig voor als psychotherapie?

  Like

 4. Ximaar zegt:

  In wikipedia staat dat voetgangers sinds 1962 voorrang op de zebra kregen en dat daardoor deze knipperbol uit het straatbeeld verdween. http://nl.wikipedia.org/wiki/Knipperbol
  Lijkt mij plausible.
  Tegenwoordig is het erg in om om het blauwe vierkante zebrabord een flinke gele rand te hebben zodat het bord goed opvalt. Die gele rand vind je nog lang niet overal. Hier zijn een paar zebra’s met ledverlichting in de weg om de zebra in het donker beter op te laten vallen.

  Like

 5. bert hazeleger zegt:

  als drankverkoper in de slijterij hoor je nog wel eens wat.. aldus vertelde de ruim middelbare man over een “knipperbol’ dat in zijn beleving inderdaad een jus van sinas sap met in dit geval cream sherry oftewel zoete sherry, wordt het helemaal niet zo lekker meer lijkt mij, maar afin bij deze dus mijn knipoog

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s