Fietsen in Parijs – vrijheid

Op je gemak de stad doorkruisen, gaan en staan waar je wil, genieten van het stralende nazomerweer. Dat was voor ons fietsen in Parijs.

Natuurlijk: Parijs is een drukke stad met op alle uren veel verkeer. Auto’s en opvallend veel snelle scooters. Maar het is er geen chaos. Vrijwel iedereen houdt zich goed aan de verkeersregels. Als je als fietser dat ook doet, kan er weinig mis gaan. Bovendien heeft het stadsbestuur het fietsen enorm bevorderd door het aanleggen van fietspaden , de introductie van de Vélib en het creëren van speciale parkeerplaatsen voor fietsen en scooters.

Bij elke grote kruising in het centrum, bij de metrostations zie je een rij grijze fietsen met een mandje. Om gebruik te maken van de Vélib moet je je eerst aanmelden, een vrij lastige procedure, maar daarna is het allemaal heel simpel, je pakt een fiets en rijdt ermee naar je bestemming en parkeert de fiets daar opnieuw in de speciale stalling.  De Vélib is vooral bedoeld voor het rijden van A naar B. Hoe langer je namelijk de fiets gebruikt, hoe duurder het wordt. Een probleem dat we veel zagen is dat aan het eind de van de dag mensen wanhopig op zoek waren naar een plekje om de fiets weer volgens de procedure te stallen zodat de rekening niet zou doorlopen.
Wil je er een hele dag op uittrekken, dan kan je beter een fiets huren. Verhuurbedrijven zijn er nog niet zoals in Amsterdam op elke hoek van de straat, maar ze zijn er wel. Zie onderstaande link met uitvoerige informatie.

Wij gingen op pad met een goede kaart en uiteraard een goede fiets. Parijs kent heel veel straten en boulevards met eenrichtingsverkeer, soms mag je er als fietser wel inrijden, vaak ook niet, het is dan zaak een alternatieve route te kiezen. Soms zijn de fietspaden duidelijk aangegeven, lang niet altijd. Bij rotondes of grote kruisingen houdt de bewegwijzering ook plotseling op, je moet dan een beetje op de gok je route kiezen.

Wij fietsten vanuit het noorden naar het centrum, langs de Seine helemaal naar het oosten, naar Parc de Bercy, een ideale route. Via de andere kant, langs de Bibliotheque National weer terug naar het Île Saint Louis en weer terug naar de Place de la République.

Boogbrug over Canal Sain Martin

De volgende dag opnieuw op pad nu langs het Canal Saint-Martin naar het noorden, een interessante rit door wijken van Parijs waar je anders nooit komt. We reden tot aan Parc de la Vilette; een mengeling van een sciencepark en een recreatiepark. Het was er die ochtend nog doodstil. De eerste scholklassen kwamen er al aan toen we het park uitreden, op weg naar de andere kant van de stad via smalle staten, brede avenues, pleinen en bruggen, wind door de haren.

Meer info, ook over Vélib : http://www.fietsenparijs.nl/

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Fietsen in Parijs – vrijheid

 1. fulpsvalstar zegt:

  Toen ik lang geleden een jaar in Parijs studeerde is me nooit een fiets opgevallen, ook totaal nooit op gelet. Ik had toen ook geen auto bij me, alles was voor mij goed bereikbaar met de metro.

  Like

 2. Wllm Kalb zegt:

  Parijs verandert … zoals alles.

  Like

 3. Ger zegt:

  We hebben Parijs in oktober 2012 helemaal per fiets verkend. Met een beetje opletten heel prima te doen. Je ziet zo heel veel, kan makkelijk even stoppen en verplaatst je snel.
  Ook een keer met de metro geweest, maar meer voor de kids. Ook een prima manier van reizen , maar je ziet veel minder.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s