Wat is eigenlijk jullie conservatieve partij, vroeg ze

Een Engelse vriendin kwam langs tijdens de verkiezingsstrijd. Reuze spanend vond ze het, maar ze begreep het niet. Waarom zo veel partijen? Wat zijn de verschillen? En vooral: Wat is jullie conservatieve partij, de partij die opkomt voor de ondernemers, de mensen met geld?

Ja, legden wij uit, dat is de VVD. ‘Maar dat is toch een liberale partij?’ En in haar ogen staat liberaal voor vooruitstrevend, voor vrijheid en  vernieuwing.
Tja zo hadden wij er nog niet naar gekeken.

Zou het duidelijker zijn als we net als in Engeland of de VS een tweepartijen systeem hadden? In Engeland hebben ze er nu drie en moeten ze voor het eerst werken met een coalitie, verdomd lastig. De VVD kent twee gezichten: een duidelijk conservatieve stroming die gelooft dat de markt alles kan regelen en een meer liberale stroming die dicht tegen D66 aanschuurt.

Het zou allemaal een stuk duidelijker worden als we de politieke partijen konden herschikken. Minder, met een duidelijker profiel. SP en PvdA samen in een links blok; Een deel van de VVD en een deel van het CDA met de kleine christelijke partijen in een rechts blok. Het liberale deel van de VVD, het sociale deel van het CDA samen met D66 en GroenLinks in een middenblok. En een kiesdrempel zodat one-issue partijen buiten de kamer blijven.

Onze logee vond Mark Rutte trouwens een ‘handsome prime minister’. ‘Keep him for me!’

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat is eigenlijk jullie conservatieve partij, vroeg ze

  1. reinjohn zegt:

    Strak plan! Mijn Engelse familie,die hier was in verband met de vierdaagse vond ons politiek systeem, toen het zo ter sprake kwam, een prachtige en echte democratische oplossing. Ik had er zo mijn eigen gedachten bij!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s