Okko-mannetje gaat vreemd

Via de stemwijzer, de kieswijzer en nog drie andere programma’s was Eugenie er uit: ze zou gewoon weer VVD stemmen. Eén wijzer gaf duidelijk aan dat het 50+ moest worden, maar die Henk Krol keek haar toch iets te sloom uit zijn ogen, ze had een hekel aan zijn nasale stemgeluid. Het werd Rutte. En natuurlijk zou Okko dat ook stemmen.

Maar Okko had daar zo zijn eigen gedachten over. Hij viel voor Jolanda. Als zij in beeld was, droomde hij weg. Zij was het die hem voor het eerst sinds jaren weer een ochtenderectie bezorgde, die hij bij het opstaan sluiks wist te verbergen onder zijn pyjamajasje. Maar Eus hamerde er op: hij moest en zou op de VVD stemmen. De twijfel begon te knagen.

Op woensdag 12 september ging het mis. Eus die nooit ziek is, kon het bed niet uit. Haar knie was opgezwollen, ze kon er nauwelijks op lopen. Okko in de weer met een zak vol ijsklontjes. De pijn werd minder, maar lopen ging heel moeilijk. Na een schraal ontbijtje was haar eerste zorg de verkiezing. Nu zou ze niet op Mark Rutte kunnen stemmen! Hoe moeste dat nou? Okko was gelukkig heel praktisch ingesteld en stelde voor dat zij hem zou machtigen. Dat was heel simpel, een kwestie van een kopietje maken van haar paspoort en twee handtekeningen.

In de copyshop rijpte bij Okko een gemeen plannetje. Niets stond hem nu nog in de weg om twee keer op Jolanda te stemmen! De formulieren werden ingevuld, de pijn zakte, maar lopen ging nog zo moeizaam dat Okko in zijn eentje naar het stembureau toog. Om half tien bracht hij zijn twee stemmen uit op GroenLinks.

’s Avonds had hij al spijt. Wat een nederlaag voor de partij van Jolanda!  En daar hoorde hij nou dubbel bij.
Eus kikkerde helemaal op tijdens het optreden van de LA Voices. Die VVD had toch maar mooi een zege behaald dankzij haar stem!

P.S. Het stemmen bij volmacht moet aan banden worden gelegd. Dat gaat veel te makkelijk. Het stemgeheim wordt geschonden; allochtone mannen houden vrouw en dochter thuis om hun stem uit te brengen op de partij van zijn voorkeur. Dat vinden ook de internationale waarnemers, die niet alleen in Albanië of Kazachstan de verkiezingen bijwonen, maar ook in Nederland.

You Tube Okko en Eus – Stemwijzer http://www.youtube.com/watch?v=y32V1VF8HLQ 

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Okko-mannetje gaat vreemd

 1. Letterzetter zegt:

  Na Koefnoen wordt voor mij de politiek nooit weer geloofwaardig[*]. Ik zie geen politicus, maar het typetje van Koefnoen en dan geniet ik met volle teugen!
  [*] Bij nader inzien: ook zonder Koefnoen is dit het geval.

  Mooi stuk, en stemmen bij volmacht is inderdaad te simpel. Zo simpel dat het gewoon verboden moet worden.

  Like

 2. dickblogt zegt:

  Valt hier op het platteland nogal tegen. Ik kreeg van mijn Sonja een volmacht mee, mét instructies, ingevuld en ondertekend. Mijn vrouw dus. Woont op hetzelfde adres. De dienstdoende vrijwilligert kende mij (en haar). Ik mocht stemmen, want ik had mijn rijbewijs bij me. Ik mocht niet voor S stemmen, want ik had de hare niet bij me. Een verloren stem voor Sapje (haha). Zo eenvoudig is het dus niet…

  Like

 3. Letterzetter zegt:

  Kijk Dick, hier kan het wel, twee keer stemmen 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s