Geldelijk gewin – een huwelijk tussen oom en neef

 

‘Kan dat?’, vroeg een man in het radioprogramma Nachtzuster, in de nacht van donderdag op vrijdag, ‘Kan een man trouwen met de zoon van zijn broer, om op die manier de successierechten te ontlopen?’

Ja dat kan, nog wel. Want er waren plannen om zulke huwelijke te verbieden, vooral die tussen neef en nicht. Maar of een nieuwe regering die plannen zal doorzetten?

De man in kwestie, we noemen hem Gerardus, heeft geen kinderen maar wel een kapitaaltje. En bij zijn dood zou zijn broer wel erven, maar die moet er dan flink wat successierechten over betalen. Door met zijn neef te trouwen, blijft het overgrote deel van het geld in de familie, de successierechten voor een echtgenoot bedragen 5 tot 27%, voor broer en zusters is dat 26 tot 53%, voor overige familieleden kan het oplopen tot wel 68%.

Nee, natuurlijk is Gerd geen homo, maar die neef zou wel willen meewerken aan dat ‘huwelijk’.
Of de ambtenaar van de burgerlijke stand ook zal meewerken, valt nog te bezien. Want in feite is er dan sprake van een schijnhuwelijk en dat is strafbaar. Als een ambtenaar vermoedt dat er sprake is van een schijnhuwelijk, kan hij weigeren het paar in ondertrouw te nemen en zelfs aangifte doen bij de politie.

Gerardus in kwestie woont in een dorp waar iedereen iedereen kent. Hij is vroeger getrouwd geweest met Dien, een keurig huwelijk, kerkelijk ingezegend. Ze hadden geen kinderen, na twintig jaar zijn ze gescheiden; Dien heeft nu geen recht meer op de erfenis.

Bij de burgerlijke stand zullen ze er wel van opkijken: Gerardus is een homo!
En een kerkelijk huwelijk zit er ook al niet in.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s