Boven, vooral niet onder – het lot van de putjesschepper

Als je op school niet je best deed werd er gezegd: ‘Jij wil zeker putjesschepper worden’. Wat de putjesschepper precies deed wisten we niet, maar het moest iets verschrikkelijks zijn. Alles wat met afval te maken heeft deugt niet, daar wordt op neergekken, of het nu gaat om menselijk afval of ons huisafval:  daar moet je verre van blijven.

Een topkok heeft meer aanzien dan de rioolontstopper, hoe belangrijk beiden ook zijn voor het wel en wee van onze maatschappij. Ze hebben allebei iets te maken met ons voedsel, de een staat boven aan het begin van de keten, de ander helemaal onderdaan; aan het eind, als er alleen nog maar afval over is. De hersenchirurg staat bovenaan de ranglijst, de uroloog bungelt ergens onderaan. De designer kan trots zijn op zijn beroep, de vuilnisman, hij ruimt alleen maar op.

Of het nu gaat om de voddenboer, de  handelaar in autowrakken, de grafdelver, ze kunnen nooit trots over hun beroep vertellen op verjaardagen. Alles wat met uiterlijkheden heeft te maken, met de boven- en buitenkant is in orde, maar zodra het gaat over de onderkant, deugt het niet meer.

Tijd voor een opwaardering van de onderkant. Een SIRE campagne is wel het minste, maar we moeten thuis en op school beginnen. Als je heel erg je best doet moet de juf zeggen: ‘Goed zo, misschien kan je nu wel putjesscheper worden’; alleen de jongens en meisjes met de hoogste cijfers mogen uroloog worden, de strontverwerkingsindustrie krijgt de meeste subsidie. Brecht zei het al: Dat wat boven is, blijft niet altijd boven. Maar in zijn Ballade vom Wasserrad  waarschuwt hij wel: het rad blijft altijd draaien, ook wat nu naar boven komt, zal weer naar beneden gaan.

Freilich dreht das Rad sich immer weiter

dass, was oben ist, nicht oben bleibt.

Aber für das Wasser unten heißt das leider

nur: Dass es das Rad halt ewig treibt.

Het geheel is te lezen en wordt voorgelezen op de site: Gesprochene Deutsche Lyrik: ,http://www.deutschelyrik.de/index.php/die-ballade-vom-wasserrad.html

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Boven, vooral niet onder – het lot van de putjesschepper

 1. Stefania zegt:

  Dat gaat binnenkort veranderen. De wereld wordt hoe steeds meer een afvalhoop, met plastic soep in de oceaan om maar een voorbeeld te noemen. Diegene die ons kan komen verlossen van onze rotzooi, zodat onze planeet leefbaar blijft zal onthaald worden als de nieuwe messias.

  Like

 2. Fenny zegt:

  Een kalfje naar mijn hart, aanbevolen!

  Like

 3. in een wereld met een toenemend aantal zzp-ers is het romantische wereldbeeld hierboven van Stefania terecht. Maar is het aantal zzp-ers wel toenemend wereldwijd? Pas als de putjesschepper zelf heel veel mensen in dienst heeft krijgt Stefania gelijk. Van Gansewinkel in Nederland kondigde pas aan veel mensen te ontslaan. Ik hoop dat ik iets over het hoofd zie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s