VS: jonge meisjes leggen de puurheidsgelofte af – en de jongens?

Nieuwsuur liet het gisteravond weer eens zien: het midwesten van de Verenigde Staten is gelovig en vooral conservatief. Verslaggever Tom Kleijn reisde naar Indiana en vertelde over de ‘purity weddings’, plechtigheden waarbij jonge meisjes, 10 tot 16 jaar, hun vaders en god beloven tot aan hun huwelijk puur en rein te blijven. Helemaal Amerikaans aangekleed, met witte of pastelkleurige jurken, platina ringen, een houten kruis en militairen met sabels die de brave meisjes en hun even brave vaders naar de plechtigheid begeleiden. En natuurlijk mooie cadeaus. Deze semi-vader-dochter-huwelijken zijn in 48 staten van de VS inmiddels big business geworden. De middenstand verdient er goed aan. Voorstanders verdedigen de plechtigheden fanatiek, ‘je moet de satan bestrijden’. Een van de gefilmde meisjes wist niet zeker of ze wel altijd zo puur zou kunnen blijven tot aan een eventueel huwelijk, maar er was een uitweg: ‘dan vraag ik god om vergeving’, zei ze.

En de jongens?
Wat mij vooral verbaast bij dit alles is dat er over jongens helemaal niet gesproken wordt. Hoeven die niet zo’n belofte van puurheid af te leggen? Kunnen of willen ze het niet? Wat mooi zou dat zijn als ze tegenover god en hun moeder zouden beloven: ‘tot aan mijn huwelijk doe ik niet aan seks.’ Of wordt er maar automatisch van uit gegaan dat jongens toch niet deugen? Of dat de natuur zo sterk is dat jongens zich niet aan zo’n gelofte zouden kunnen houden? Kortom: hier is sprake van discriminatie.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op VS: jonge meisjes leggen de puurheidsgelofte af – en de jongens?

 1. Ximaar zegt:

  Gewoon om dezelfde reden als waarom mannen in Afghanistan geen gelaatsbedekkende kleding dragen. Dit soort maffe dingen stellen de man boven de vrouw. Als een vrouw onbedoeld in verwachting raakt, dan ligt dat aan de verleidelijke vrouw. Vraag me af of dit gedoe over gaat slaan naar de Veluwe en de rest van onze biblebelt. Daar zitten ook verknipten die dit zal aanspreken.

  Like

 2. Blewbird zegt:

  Discriminatie en hypocrisie inderdaad! De jongens moeten kennelijk dan maar neuken met meisjes die zo’n gelofte niet hebben afgelegd. Totdat ze met zo’n gelofte-meisje mogen trouwen…

  Like

 3. Nanos zegt:

  De meisjes zijn braaf en de jongens hoeven niet braaf te zijn. Het is simpel en toch eenvoudig. Die jongens moeten het nu met elkaar doen. Daar zullen die puriteinen blij mee zijn..

  Like

 4. dat zou best eens kunnen dat er sprake is van dicriminatie, maar wie discrimineert? Als je weet dat kinderen vooral door moeder de vrouw worden opgevoed is de vraag terecht waarom zij in dit geval discrimineert

  Like

 5. Dwarsbongel zegt:

  En dan hebben populisten alhier het over de “achterlijke cultuur van moslimlanden”…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s