Wraak op de hertogin – de Hedwigepolder komt weer onder water

De gronden langs de Schelde bij Saeftinghe waren in de 16e eeuw al in het bezit van de hertogen d’Aremburg, felle strijders aan de kant van de Spaanse koning Philips II. Geen wonder dus dat de soldaten van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de dijken doorstaken en zo het Verdronken Land van Saeftinghe lieten ontstaan.

Veel later, eind 19e eeuw, werden stukjes ervan weer ingepolderd. Een van deze polders is de Hedwigepolder, genoemd naar Hedwige de Ligne, hertogin d’Aremburg (1877-1938). Het is het laatste stukje dat werd bedijkt, ver weg, in de uiterste oosthoek van Zeeuws-Vlaanderen.

In verdragen met België, het eerste stamt al uit 1839, is de vrije doorvaart over de Schelde geregeld. Omdat de schepen steeds groter worden en dieper steken, komt verbreding en verdieping van de Schelde regelmatig aan de orde. Vlaanderen en Nederland hebben in 1995 besloten om de Schelde flink aan te pakken, dat verdrag is nog eens bijgesteld in 2005. Bij zo’n aanpak gaan natuurwaarden verloren en om die te compenseren is in het verdrag afgesproken de Hedwigepolder terug te geven aan de natuur. Net als het overige Land van Saeftinghe zullen de getijden er weer vrij spel krijgen.

Opnieuw slaan de Hollanders toe in het Zeeuws-Vlaamse land, ooit een van de Generaliteitslanden, streken die gedurende tweehonderd jaar niet echt meetelden.

Verdronken land van Saeftinghe

Premier Zwalkenende aarzelde, hij had het verdrag weliswaar ondertekend maar wilde als Zeeuw liever geen polder onder water zetten. Henk Bleker kwam met een typische CDA-oplossing: we zetten de polder half onder water. Maar nu heeft Rutte II alvast besloten: het gaat gewoon gebeuren, verdrag is verdrag: we houden ons aan de afspraken. Opnieuw trekken de ferme Hollanders ten strijde tegen de Spaansgezinden.

Over een paar jaar kunnen we genieten van prachtige excursies door een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: het Verdronken Land van hertogin Hedwige.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wraak op de hertogin – de Hedwigepolder komt weer onder water

 1. Aad Verbaast zegt:

  Op 21 december 2005 werd het verdag ondertekend door de toenmalige minister en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs en Melanie Schultz van Haegen. Nu respectievelijk commissaris van de koningin in Zeeland (en inmiddels tegen) en minister. Sindsdien is er heel wat water door de Schelde gestroomd..
  Hier een eigenlijk best vermakelijk overzicht/dossier.. http://www.ovv.be/page.php?ID=1056

  Like

 2. swithaRo zegt:

  t Is iig helder wat deze Hollandse Regenten doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s