Rutte II: minder gemeenten – bestuur verder van de burger

Er is nog weinig over gezegd, maar het staat toch echt in het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten: de nieuwe regering streeft naar gemeenten met minimaal 1000.000 inwoners en het opheffen van provincies. Handig toch: minder bureaucratie, minder ambtenaren, minder politiek gesjoemel. Of niet?

Het samenvoegen van gemeenten gebeurt al honderd jaar. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nog 1121 gemeenten, nu zijn dat er 415, het streven is te komen tot zo’n 100 gemeenten. Dat betekent dat je om een wethouder te spreken te krijgen je een meer dan een uur onderweg bent. En weet die wethouder dan wat er speelt in jouw buurt, in jouw dorp? Kan zij of hij dan wel de juiste beslissingen nemen?

Het opheffen van een gemeente is niet alleen een administratieve handeling, maar betekent vaak ook het kapotmaken van een cultuur, het opheffen van een eigen identiteit. Burgers keren daarom de politiek de rug toe en zien dan hoe, achter hun rug om, glimmende glazen stadskantoren verrijzen met managers aan het hoofd die hun taal niet spreken.

Natuurlijk: gemeenten krijgen meer taken op hun bord, meer verantwoordelijkheden en kleine gemeenten zullen moeite hebben met de uitvoering van al die nieuwe wetten en maatregelen. Maar er wordt al heel veel samengewerkt, waardoor diensten efficiënter, beter en goedkoper worden. Stimuleer die samenwerking, maar draai dat idee van de opheffing van kleine gemeenten snel terug.

De tijd van Swiebertje is natuurlijk voorbij. Ik verwacht niet dat de burgemeester met zijn handen op zijn rug ’s morgens door het dorp kuiert. Maar ik wil wel weten wie de burgemeester is, ik wil mijn raadslieden makkelijk kunnen bereiken. En ik wil dat zij weten wat er bij ons aan de hand is.

Fusies en grootschaligheid: in het onderwijs, in de zorg, bij de woningbouwverenigingen hebben we gezien tot welke wantoestanden dat kan leiden. Niet doen dus.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Rutte II: minder gemeenten – bestuur verder van de burger

 1. King Billy zegt:

  Wat is er mis met vijf deelstaten en daarbinnen kleine gemeenten? Het werkelijke probleem is het aloude benoemingen systeem. Gekozen bestuurders op deelstaat en lokaal nivo is antwoord. Dat burgers niet in ge-interesseerd zijn is te danken aan het huidige, al sinds eeuwen in gebruik zijnde huidige systeem. En aan lacunes in het onderwijs. In Duitsland werkt dit wél. Daar was zowaar bijna een Nederlander gekozen als burgemeester in Nordhorn.
  Gekozen bestuurders op deelstaat, ‘Kreis’, en gemeentelijk nivo is het werkelijke antwoord op meer democratie.
  Er is nog een vcoordeel: Deze gekozen bestuurders doen ervaring op, die ze mee dragen naar hogere publieke bestuursfuncties.
  Maar ja, het Staatshoofd, tegelijkertijd Voorzitter van de RvS en Hoofd van de Regering, straks WA, -alles keurig grondwettelijk geregeld, raakt dan een deel van de controle kwijt. Alsook de top van de politieke partijen. Kortom, gewoon een rondedansje door de politieke top om de troon. WA zal zich dat straks ook lekker laten aanleunen.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Ik leg de nadruk op een kleinere afstand tussen burger en bestuurder. In de nieuwe plannen wordt die afstand groter. En je hebt helemaal gelijk: over de gekozen bestuurders staat niets in het regeerakkoord; dat is een gemiste kans.

   Like

 2. King Billy zegt:

  Zal ook niet gebeuren, want dit kabinet heeft ongetwijfeld ook de opdracht gekregen om met een stabiele meerderheid in de 1e en 2e Kamer, WA in het zadel te hijsen. Zo’n ‘delicaat’ onderwerp, elders de normaalste zaak in Euroa, is dan niet gewenst door Noordeinde.
  Dat de journalistiek en publieke media niet doorvragen op dit onderwerp en bestuursvernieuwing in een ander perspectief plaatsen dan alleen ordinaire bezuinigingen, is tekenend voor de totaal verziekte, incestueuze relaties in de driehoek pers-politiek-troon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s