Borgen 3 in 2013 – Interview met Sidse Babett Knudsen

Borgen doet goed, ook in Engeland. De succesvolle Deense tv-serie werd dit jaar uitgezonden op de kwaliteitszender BBC4 en trok onverwacht veel kijkers. Anders dan gebruikelijk bij de BBC is de serie nìet nagesynchroniseerd, maar wordt vertoond in het Deens, met ondertitels.

In Denemarken zijn de makers van Borgen nog steeds verbijsterd over het grote internationale succes van de serie. “Ik ben helemaal overdonderd – het is absoluut geweldig”, zegt producent Camilla Hammerich tegen The Observer. Morten Hesseldahl, de directeur van DR, de Deense omroep, voegt er aan toe: “We dachten dat Borgen te Deens te zou zijn voor het buitenland. Wij zijn verbaasd en blij dat het mogelijk is.”

Christiansborg, de zetel van het Deense parlement en het kantoor van de premier

Borgen, de Deense naam voor het parlementsgebouw in Kopenhagen, is een indrukwekkende politieke thriller. Het draait allemaal om een fictieve vrouwelijke premier Brigitte Nyborg, die het moeilijk krijgt zowel privé als in haar carrière. De tweede serie is inmiddels ook al een gewild exportproduct, Zuid-Korea heeft de serie net aangekocht en er is een Spaanse nasynchronisatie gemaakt voor de Zuid-Amerikaanse landen.
Momenteel wordt hard gewerkt aan de opnamen van de derde en laatste serie, Borgen 3 Als het allemaal goed gaat komt deze serie in het voorjaar van 2013 op de Deense televisie.

Actrice Sidse Babett Knudsen zegt in een interview met The Guardian :
‘WE HADDEN NOOIT GEDACHT DAT DE SERIE ZO GOED ZOU AANSLAAN, OOK BUITEN DENEMARKEN’

U was al jaren een succesvolle actrice in Denemarken, nu bent u bekend over de hele wereld. Hoe ervaart u dat?
Het heeft me verrast en maakt me heel erg blij. Toen we aan Borgen begonnen had niemand het idee dat de serie het ook goed zou doen buiten Denemarken. Het is een totaal andere serie dan The Killing, deze serie gaat over de Deense politiek.

Een aantal acteurs die speelden in The Killing doen ook mee aan Borgen. Is dat toeval?
Het is niet zo dat we in Denemarken maar een handjevol acteurs hebben hoor, misschien dacht u zoiets. Nee, het zijn gewoon de beste acteurs die de spannendste rollen krijgen.

helle thorning-schmidt

Denemarken heeft nu een vrouwelijke minister-president. Heeft dat uw kijk op de rol van Brigitte Nyborg veranderd?
Nee, absoluut niet. Helle Thorning-Schmidt is pas gekozen toen de tweede serie al klaar was en we beginnen nu aan der derde serie.. Ik heb me voorgenomen niet te veel naar haar te kijken, om me niet te laten beïnvloeden. Soms lijkt het inderdaad of de werkelijkheid de fantasie van de schrijvers van de serie volgt, een aantal voorvallen uit de tweede serie blijken nu heel reëel te zijn.

Heeft de premier u ooit om advies gevraagd?
Nee, ze heft me nooit gebeld, maar ze kan het gerust doen hoor.

Het huis van Birgitte Nyborg ziet er aan de buitenkant veel groter uit dan van binnen. Hoe zit dat?
Dat komt vooral omdat er nooit boven wordt gefilmd. Maar het klopt verder helemaal, er zijn beneden twee slaapkamers. De decorbouwers maken alles zo realistisch als het maar kan. Het kantoor van de premier is een exacte kopie van haar echte kantoor.

Houden Denen echt zo van gebreide truien?
Ja dat klopt. Iedereen wil zo’n Sarah Lund-trui hebben. Ik zelf draag hem nooit, veel te warm!

Hoe komt het toch dat in zo veel landen het Deense tv-drama het zo goed doet?
Ik weet het niet. Het komt vast niet door de taal, want de meeste mensen vinden die erg lelijk. Het komt denk ik vooral omdat zowel The Killing en Borgen een goed script hebben. De karakters zijn heel mooi neergezet en er zitten geweldige dialogen in de serie.

Wat opvalt is dat in het kantoor van de premier grillige moderne kunst aan de muur hangt, waarom geen werken van de bekende Deense schilder Vilhelm Hammershøi?
Hammershøi is is een Deense schilder uit de 19e eeuw die vooral in het buitenland bekend en geliefd is. Wij vinden hem een beetje ouderwets en de indruk moet niet ontstaan dat Brigitte geen smaak heeft. De schilderijen die we hebben gebruik kwamen uit de galerie van Pilou’s ouders (Pilou is de acteur die Kasper, de spin-doctor speelt).

Uw Engels is voortreffelijk. Hoe komt dat?
Is dat zo? Soms zeggen mensen dat ik klink als een Australische. Ik heb het te danken aan Miss Matthews, zij leerde me Engels toen ik opgroeide in Dar es Salaam. Maar bijna iedereen in Denemarken spreekt Engels. Films en shows worden altijd ondertiteld, nooit gesynchroniseerd. Dan leer je het wel.  Als spreker van het Deens moet je heel nederig zijn, want je moet je talen spreken, wil je je verstaanbaar kunnen maken in he buitenland.

Is de kwaliteit van de Deense tv zo goed als The Killing en Borgen?
Nee, helemaal niet. De meeste zenders brengen de gewoonlijke rommel, zoals reality shows. Ook hebben de meeste films geen sterke vrouw als hoofdpersoon. Deze twee series zijn echt uniek.

Wat staat er nu op stapel?
We filmen momenteel de derde serie en dat is voorlopig wel even genoeg. Ik ben nog nooit zo lang met een rol bezig geweest als met die van Brigitte Nyborg in Borgen.

Kunt u alvast iets vertellen over de derde serie?
Er speelt een Engelse acteur mee, in meer dan een aflevering. Maar meer kan en mag ik er niet over vertellen. Echt niet, dat heb ik gezworen en ze vermoorden me als ik mijn mond voorbij praat.

_______________________________________________________________

Een deel uit een interview uit The Guardian 1 febr 2012, toen Borgen I verscheen op BBC4 vertaling Willem Kalb.

zie ook: Daarom is de Deense serie Borgen zo goed. http://wp.me/p1MauM-tz

zie ook: Dat was het dan Borgen 3 recensie http://wp.me/p1MauM-13B 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Borgen 3 in 2013 – Interview met Sidse Babett Knudsen

 1. ottovanoosterhout zegt:

  Zeer geïnteresseerd. Ga je blog op een rustig moment lezen.

  Like

 2. Het is o.a. juist vanwege de taal dat wij de Scandinavische series zo graag zien.
  Deze ‘Borgen’ heeft alles in zich wat nodig is om succesvol te zijn. De drie pilaren: carriëre, media en privéleven dragen het geheel en maken elke aflevering tot een ‘pageturner’.
  Ook in Denemarken dus vooral veel pulp op Tv, dat valt me wel weer tegen.
  Dank voor je info, we weten nu dat we nog even geduld moeten hebben.

  Like

 3. Voor ons is juist de taal een reden om naar Scandinavische series te kijken. We proberen er zoveel mogelijk van op te vangen (goed letten op de ondertitels, inderdaad).
  Een prachtige serie, met zijn drie sterke steunpilaren carriëre, media en privéleven.
  In Denemarken dus ook veel pulp op Tv, dat valt me dan wel weer tegen.
  Dankjewel voor alle informatie, we weten nu ook dat we nog even geduld moeten hebben voor seizoen 3 uitkomt.

  Like

 4. Hans Koers zegt:

  Oops, excuus voor de fout in mijn reactie. Die had moeten zijn: In tegenstelling tot wat hier wordt gesuggereerd worden niet-Engelstalige series op de BBC nooit nagesynchroniseerd, maar altijd van een ondertiteling voorzien.

  Like

 5. friminuttet zegt:

  I´ve written a blog post about Sidse Babett Knudsen: http://www.friminuttet.wordpress.com
  Unfortunately, it´s in norwegian, but the collection of links to interviews and photos might be interesting. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s