Nooit meer gedraaid – Freddy Quin

Ach wat mooi vonden we dat, de sentimentele liedjes van Freddy. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig was hij regelmatig te vinden op de Nederlanse hitlijsten; zelfs in Tijd voor Teenagers werd Duits gedraaid. ‘Heimweh’ was zijn eerste hit (‘so schön, schön war die Zeit …’) en ook zijn volgende liedjes gingen altijd over verlangen en verdriet: ‘La Paloma’, ‘Heimatlos’, ‘Die Gitarrre und das Meer’ …

Freddy Quinn (1931), eigenlijk Franz Nidl, was de zoon van een Oostenrijkse moeder en een Amerikaanse vader. Hij had een moeilijke jeugd die hij deels in de VS doorbracht. Freddy woonde ook enkele maanden in Antwerpen en Rotterdam; hij sprak vlekkeloos Nederlands, wat later goed van pas kwam toen hij in de jaren zeventig de eerste Schlagerfestivals in Kerkrade presenteerde. Ook nam hij een paar platen op in het Nederlands en Afrikaans, zoals ‘Zonder thuis’ en het wat pathetische  en vrijwel onbekende ’17 soldaten’. Hij werkte nog bij het circus toen hij zijn eerste platen maakte, een liefde die nooit over ging.

Country op z’n Duits

eerste platen op Polydor

Zijn diepe donkere stem maakte indruk, met ‘Heimweh’ haalde hij in 1956 zijn eerste gouden plaat binnen.  Vanaf dat moment richtte hij zich helemaal op zijn zangcarrière. Een grote reeks hits en muziekfilms volgde tot eind jaren zestig de rock-and-roll hem van de hitlijsten verdrong. Maar misschien was het publiek ook wel een beetje Freddy-moe. Hij stond altijd vrij statisch voor de camera’s en ook de uitvoering van deze Duitse country-muziek is nogal eentonig.

Hoewel afkomstig uit de bergen, woonde Freddy heel lang in de havenstad Hamburg. Veel van zijn schlagers gingen dan ook over de verre horizon. Hij zong, accentloos ook in het Engels en Spaans, over verlangen en heimwee. ‘Junge komm bald wieder …’  werd zijn grootste succes in Nederland, 26 weken in de top 40 (1963).

Na een belastingschandaal in 2004 liet hij zich nooit meer zien in de media, hij woont nu ergens in het zonnige zuiden, ‘Unter fremden Sternen’.

Zie ook:
Bijna vergeten Conny Froboess http://wp.me/p1MauM-Gm
Helemaal vegeten: Caterina Valente http://wp.me/p1MauM-Fr

Freddy
’17 soldaten’ https://www.youtube.com/watch?v=WFZvDLaiKYA&feature=youtu.be (oorspronkelijk van Heino ’13 Mann und ein Kapitän’ van Eckhard Jung en Sigi Mahr.)
‘Meissie kom tog huis toe’ (Afrikaans versie ‘Junge komm’ bald wieder’) https://www.youtube.com/watch?v=2y1oHQM1fII

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, muziek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Nooit meer gedraaid – Freddy Quin

 1. puurleven zegt:

  ….natuurlijk luister ik wel nog naar die liedjes uit die tijd. Mooi toch!

  Like

 2. w van baaren zegt:

  kijk op http://www.dequinnzangersborne.nl
  de groepzangers en orkest zingen hoofdzakelijk freddy quinn
  gr w van baaren pr van de quinnzangers

  Like

 3. Freddy we missen wat nieuwe songs

  Like

 4. Wat ze ook zeggen/denken, Hamburg mag Freddy zeer dankbaar zijn,hij heeft Hamburg nog bekender/beroemder gemaakt, een standbeeld (al leeft hij gelukkig nog) zou toch een hele mooie waardering/respect richting der junge von St.Pauli. zijn, groetjes een echte Super fan van Freddy, mijn boot (een heel mooie sloep.ja ja LIBERTAS gedoopt)

  Like

 5. Dick zegt:

  Ik kan me geen camerabeelden van een zingende Freddy herinneren maar wel die donkerbruine stem waar ik me dan een wat oudere ruige zeebonk placht voor te stellen.

  Like

 6. w van baaren zegt:

  er is een video van de Quinn zangers met la paloma zie Yo tube jagegewi en dan de video la paloma
  laat weten hoe u het vind

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s