We komen er niet meer uit – het conflict op Cyprus

Grens tussen het Turkse en Griekse deel van Cyprus

Een beklemmend beeld was het dat Bram Vermeulen schetste van het conflict op Cyprus. Al vanaf 1974 loopt er een grens over het eiland en zit de VN er een beetje vrede te bewaren. Steeds meer Turken van het vasteland komen naar het noordelijke, Turkse deel van het gespleten eiland voor wie de Grieken vreemdelingen zijn waar ze niets mee te maken willen hebben.

Triest was het te horen dat de echte Cyprioten een bijna idyllisch beeld schetsten van de vroegere samenleving: Turken en Grieken die door elkaar en naast elkaar woonden, soms ruzie maakten maar elkaar ook bijstonden in uren van nood, zoals bij ons in veel dorpen katholieken en protestanten naast en met elkaar leefden.

Ergens ging het mis. Er werd gemoord, gestookt, mensen die elkaar vertrouwden, die de sleutels van elkaars huis hadden, verachtten elkaar. Onderlinge vriendschappen maakten plaats voor wantrouwen, wraak en weemoed.

Want het werd er niet beter op voor de gewone Cyprioten. Velen moesten gedwongen verhuizen, ze lieten hun jeugd, hun kerk of moskee en het graf van hun ouders achter.  Ze kwamen te wonen in huizen van mensen die op hun beurt gevlucht waren voor haat en geweld.

Een waarheidscommissie zoals in Zuid-Afrika had hier misschien goed kunnen werken. Maar de invloed van het grote Turkije en nationalistische groeperingen in Griekenland hebben veel kwaad bloed gezet. Er zal nog heel veel water rond Cyprus moeten stromen wil het ooit nog goed komen.

http://programma.vpro.nl/inturkije

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op We komen er niet meer uit – het conflict op Cyprus

 1. reinjohn zegt:

  Het bewijst eens te meer dat de dogma’s van het nationalisme, het fascisme en allerlei krankzinnige godsdiensten, ertoe kunnen leiden dat aanvankelijke vrienden elkaars ergste vijanden worden. Het is te droevig voor woorden. Soms stel ik me, door vertwijfeling gegrepen, de vraag of we wellicht allemaal krankzinnig zijn geworden en het zelf niet weten. Maar ja, dat is op zichzelf ook weer gek natuurlijk.
  Die programma’s van Bram Vermeulen over de grenzen van Turkije zijn machtig interessant en leerzaam. Maar je wordt er niet vrolijker van!

  Like

 2. Th Balvers zegt:

  Met erg veel interesse de reportage gevolgd. Mijn dochter is ooit op Cyprus geweest en vond sommige gebieden beklemmend. Ik sympathiseer het meest met de cyprioten en niet de (fanatieke) turkse en griekse immigranten. Ik vrees dat wij niet meer zullen meemaken dat de verdeelde situatie er zal wijzigen.

  Like

 3. Ximaar zegt:

  Ik had de documentaire een paar weken terug gekeken en vond het wederom vakwerk. De grote kracht van Vermeulen is dat hij niet als bedreigend over komt en zo goed contact heeft met mensen.

  Voor mij ligt Cyprus gewoon in Azië en daar zijn meer muren te vinden als in Israel en meer belachelijk lange conflicten als in Israel en Kashmir. In geen van die conflicten zit enig schot en de kas van de VN loopt er op leeg. De VN Zie ik daar als stikende heelmeesters.

  Maar wat ik vooral miste was de 3de partij te weten GB. Die heeft naar mijn weten nog altijd de propagandazenders van de BBC-WS staan en militairen. GB trok/trekt teveel op met de Grieks-Cyprioten wat die mensen meer naast hun schoenen deed lopen en zich net als de Britten als Koloniaal deed gedragen. De Britten zitten daar (met de steun van de USA) graag omdat het zo dichtbij Israel is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s