De figuranten in vak K – ministers en staatssecretarissen die toekijken

Ook vandaag gaat het door, het debat over de regeringsverklaring van het kabinet Rutte-Asscher. De minister-president voert het woord namens de regering, de kamerleden stellen kritische vragen en debatteren, met de premier en vooral met elkaar. En daar, naast en achter Mark Rutte zitten de nieuwe ministers en staatssecretarissen te – ja wat? Te luisteren, te kijken, uit hun neust te vreten?

Het hoort nu eenmaal zo, je bent net een week in dienst en dan behoor je daar twee dagen te zitten. Natuurlijk heb je een heleboel te doen. Ik zag Jetta Kleinsma, helemaal achteraan rechts, die rusig haar stukken doornam. Zij heeft het allemaal al eens meegemaakt, was al eens eerder staatssecretaris. Maar Lodewijk Asscher, de vicepremier, vlak naast Rutte zat urenlang goed op te letten. Voor hem is dat werk in Den Haag allemaal nieuw er valt een hoop te leren, maar houdt hij dat vandaag ook nog vol? Opa Opstelten zit breeduit te lachen, voor hem hoeft het allemaal niet meer zo nodig, hij maakt er een leuk dagje van, dat zie je. Kersverse defensieminister Hennis-Plasschaert is gespannen in de weer met haar iPhone. Ze heeft nog zo veel te doen, op het kleine schermpje krijgt ze steeds meer alarmerende berichten binnen. Henk Kamp doet het rustig aan, ook hij zit in het vizier, vlak naast Mark Rutte, maar een verbeten trekje rond zijn mond verraadt dat hij veel liever ergens anders had gezeten.

Helemaal achteraan de nieuwe staatssecretarissen: krullekop Sander Dekker (lijkt zo weggelopen uit een soapserie), en de supergekortwiekte Wilma Mansveld. Ze praten geanimeerd met elkaar. Fred Teeuwen, die het allemaal ook al kent van de vorige sessie, stapt voor hen langs, gaat langdurig naar de gang. Voor overleg, om zich te verpozen of omdat hij er niet meer tegen kan?

Laat dit kabinet eens een ferm besluit nemen en voortaan alleen naar de kamer komen met de premier, eventueel bijgestaan door een vakminister, als dat nodig is. We hebben de ministers en staatssecretarissen toch al op het bordes gezien, ze zijn allemaal uitgebreid geïnterviewd in de media. Daar hoeven we niet nog eens twee dagen tegenaan te kijken? Laat ze gewoon hun werk doen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De figuranten in vak K – ministers en staatssecretarissen die toekijken

  1. joost tibosch sr zegt:

    En als Wilders de zaak met zijn doorzichtig politieke agendaatje meteen al gaat ontregelen, kijken ze op, lachen heel lief, antwoorden ook nog zo netjes mogelijk…En ik, voor mijn scherm, god, wat zou ik hem er toch van langs geven! Daarom ben ik dus ook weer uit de politiek gestapt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s