Boekenberg

Vandaag wordt de nieuwe vloer gelegd. Alles moest dus leeg beneden, heel veel gesleep met stoelen, tafeltjes en kleden. En de boekenkast. Daar zag ik het meest tegenop. Eerst alle boeken naar zolder. Beetje bij beetje. Elke keer als ik naar boven ging nam ik een stapel boeken mee, twee weken lang. Eigenlijk viel dat mee, veel kleine stappen, snel thuis. Alles ligt nu op zolder, een boekenberg. Heel veel boeken waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze had gingen door mijn handen. Maar ook boeken met een heinnering, boeken die ik keer op keer weer heb herlezen.
De kast uit elkaar halen bleek minder ingewikkeld dan ik dacht, die staat nu boven op de overloop. Straks moet alles weer terug, op de nieuwe vloer, in omgekeerde volgorde. Eerst weer de kast in elkaar zetten, daarna weer de boeken terug op hun plek. Maar wel even langs een strenge jury: is het boek het waard om opnieuw bewaard te worden, heeft het recht op een eersteklas plek in de boekenkast? Of gaat het naar de logeerkamer, of in de krat voor boeken voor de kringloopwinkel of nog erger, bij het oud-papier.

Waarom bewaren we al die boeken? Ter decoratie? Om anderen te imponeren? Staat wel indrukwekkend zo’n grote kast vol bedrukt papier. Of zijn het de herinneringen die je bij je wilt houden?

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in boeken, Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Boekenberg

 1. pastuiven zegt:

  ik denk allemaal… ik heb 4 jaar geleden grote schifting gehad…

  Like

 2. Th Balvers zegt:

  Probeerde tevergeefs wat titels te ontwaren, maar veel verder dan …hand 1976 ben ik niet gekomen.

  Like

 3. berternste zegt:

  Het zijn de herinneringen …

  Anderen imponeren wat mij betreft niet, mijn boekenkasten staan boven.

  Decoratie: iemand noemde een boekenwand eens een heel dik soort behang.

  Like

 4. fredvanderwal zegt:

  Iedereen hoort een boekenberg te hebben…

  Like

 5. fredvanderwal zegt:

  De beroepswerkeloze ex-schoonvader van mijn oudste dochter verbaasde mij door geen boek in huis te hebben en als enig leesvoer De Telegraaf en Voetbal International te raadplegen voor zijn selectieve verontwaardiging en gemoedsrust. Het is dan ook een ex-Haarlemmer en daar kun je alles van verwachten.

  Like

 6. Nanos zegt:

  Ik hoop dat dit gesleep met boeken niet besmettelijk is. Hoewel, onze vloer hier …

  Like

 7. Dwarsbongel zegt:

  Ik ben juist bezig laminaat te leggen op zolder, met aangrenzende activiteiten, zoals de “knieschotten” te reconstrueren. Een groot deel van de erfenis van mijn bestaan – waaronder veel boeken – staat nu op de ene helft van de zolderkamer, terwijl ik inmiddels de andere helft heb ontdaan van de 30+ jaar oude vloerbedekking, waarvan de verpulverde onderlaag herhaaldelijk de stofzuiger volledig blokkeert. Veger en blijk zouden echter mijn longen blokkeren.
  En ja, ik heb ook boeken geselecteerd. Sommige om te blijven, sommige om te verdwijnen.
  Dat laatste is het moeilijkst.
  En een groot deel van het zelfgeschreven “archiefmateriaal” is door de versnipperaar gegaan: al die opruiming is een gevolg van het samengaan van twee huishoudens…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s