Begin toch een Vintage winkeltje

imagesEen vriendin die redacteur was bij de televisie raakte haar baan kwijt. Ze kreeg als advies: “Och meid begin toch gewoon een winkeltje in oude meuk. Zet ‘Vintage’ op de winkelruit en je zult zien, het loopt als een trein.” Inderdaad, als je de glossy’s mag geloven is vintage zeer in trek. Maar wat is nou eigenlijk vintage en wat niet?

In de wereld van de fotoverzamelaars zijn vintagedrukken de zeldzame en dure drukken die de fotograaf nog zelf heeft gemaakt in haar of zijn donkere kamer. Er wordt wel mee gesjoemeld, maar de kenners kunnen een vintage wel onderscheiden van een latere druk. Wijnkenners hebben het over een vintage als ze het over een bepaald glorieus wijnjaar hebben: op de ‘Vintage Chart’ kunt is te zien wat een goed wijnjaar is geweest.
Voor liefhebbers van oude motorfietsen geldt dat een vintage motorfiets moet stammen uit de jaren 1915-1930.

Vintage heeft dus in veel gevallen de betekenis: oud, origineel, uit een bepaalde periode en zeldzaam. Voor mode geldt meestal dat vintage kleding afkomstig moet zijn uit de tijd tussen de jaren ’20 en de jaren ’70. Maar die grens wordt vaak opgerekt. Goede tweedehandskleding van een paar jaar geleden wordt ook al als vintage verkocht, samen met andere oude troep die als oma’s kostbaarheden worden aangeprezen. Ook het gebreide vest van de hema en de onderzettertjes van blokker vallen daar dan onder.

De vriendin denkt er nog even over na.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Begin toch een Vintage winkeltje

 1. Th Balvers zegt:

  Ik heb een Vintage-woning in de aanbieding…

  Like

 2. Het is echt iets voor vrouwen, ben ook gek op oude sfeervolle spulletjes, het is geen troep of oude meuk…..je moet wel kijken met blije ogen:) en een warm hart….

  Like

 3. dickblogt zegt:

  De oude AH die gesloopt zou worden is vorige week heropend vol met oude meuk. “De zaak van Ermelo”. Kringloopstraten, de oplossing voor de groeiende leegstand.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s