Sexy winkelketen verdrijft oude chique in de Leidsestraat

Photo Leon Farrell/Photocall IrelandIn de VS sluiten de filialen, maar in Amsterdam stonden gisteren de mensen in de rij om naar binnen te mogen. Bij wie? Bij A&F in de Leidsestraat. Voluit: Abercrombie & Fitch, maar dat is een veel te lastige naam, dus is het A&F. Goedgetrainde jonge kerels laten hun wasbordjes zien om je naar binnen te lokken. Ook in de regen en sneeuw staan ze bij de ingang, je moet er iets voor over hebben om het levende uithangbord te zijn van een internationale kledingwinkelketen. Ze zijn uit New York en heel Europa even naar Amsterdam gevlogen om een mooi plaatje te maken. Publiciteit gaat voor alles. Bij de opening gisteren waren ze alweer verdwenen drie kleumende bodybuilders stonden nog bij de deur, met al hun kleren aan.

imagesA&F verkoopt voor veel geld modieuze kleren, helemaal gericht op een jonge, exclusieve doelgroep, meisjes vooral van 16-17 jaar. Het gaat in de eerste plaats om de sfeer en uitstraling van het merk. De winkels zijn over de hele wereld hetzelfde: donker, veel harde muziek, jong, mooi, personeel met een sportschoolfiguur. Winkelen wordt een belevenis. Neem nooit je moeder mee, want die kan niet tegen al die herrie. Een riskante formule, is deze vorm van winkelen over twee jaar ook nog aantrekkelijk? Hebben ze het er voor over om te moeten wachten bij de pashokjes en in de lange rij voor de kassa? Kiezen jongeren niet liever voor eenzelfde soort truitje bij H&M zonder blacklight en stoere mannen bij de deur?

Van het deftige warenhuis Metz & Co rest nog maar een klein overblijfsel verderop in de Leidsestraat. Ooit was het beroemd vanwege de mooie serviezen, de degelijke mode, Liberty! en de exclusieve moderne meubels. Een warenhuis met goed opgeleid personeel, een baken voor de clientèle uit Amsterdam-Zuid, het Gooi en Aerdenhout. Maar nu koopt men net zo makkelijk die dure spullen in Brussel of Londen.images-1 Metz is verdreven uit het fraaie hoekpand. Ben benieuwd wat er over is van het mooie dakpaviljoen waar je heerlijk kon lunchen met een bijzonder uitzicht over de binnenstad en de tuinen van de Keizersgracht.

Liberty modeshow in het dakpaviljoen van Metz 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s