Kleine Viezerik – what’s in a name

imagesIn het niet onaardige tv-programma Maestro zijn nog drie kandidaten over. Ze moeten zch bewijzen als dirigent, een echte afvalrace. Lenette van Dongen gooit hoge ogen, evenals Tanja Jess. De derde is de rapper Kleine Viezerik. Die heet natuurlijk niet zo, hij heet gewoon Renaldo Dollard, maar in rapkringen moet je een artiestennaam hebben en zijn matties gaven hem, om te pesten, de naam Kleine Viezerik, afgekort KV en dat is zo gebleven.

Nou ken ik de mores in de rapwereld niet zo goed, maar ik denk dat deze rapper op het eerste gezicht wel een goede vertegenwoordiger is van dit milieu: veel tatoeages, gouden tanden (blijkt een gebitje te zijn dat je ook uit kunt doen) veel bling-bling, piercings en altijd een petje op, achterstevoren. De teksten van zijn raps zijn niet te volgen, zingen kan hij niet maar dat hoeft je als rapper ook niet.

Beroemd werd hij door het programma Ali B. Op volle toeren, waarin onze nationale knuffel-Marokkaan samen met Kleine Viezerik op bezoek gaat bij Willeke Alberti. Ali B en ook KV weten hoe ze over kunnen komen en maken daar vette grappen over. KV noemt zichzelf ‘een neger met een lichtgevend gebit’. Met Willeke klikt het meteen, ze sluit de rapper in haar armen en maakt van zijn hit Meisje luister een prachtig, sentimenteel Willeke-nummer. Bij de eerste ontmoeting vraagt ze hem ook naar die rare naam en hij legt uit dat hij het beschouwt als een geuzennaam. De ook in zijn gezicht getatoeëerde rapper blijkt een gevoelige, intelligente jongeman te zijn, als hij z’n petje afzet wordt hij een ander mens.

images-2Als deelnemer aan Maestro moet hij zich ook van die andere, serieuze kant laten zien. Hij gaat gekleed in mooie pakken, zijn gouden tanden zijn uit. Hij wijdt zich serieus aan zijn taak als dirigent en je ziet dat hij muzikaal is en ook het showelement niet schuwt. Hij weet de jury keer op keer voor zich te winnen, maar hij mist de finesses om de uiteindelijke winnaar te worden, zo vermoed ik.

En bij zo’n optreden stoort die rare naam, die niet eens een naam is maar een kwalificatie. Je merkt dat presentator Frits Sissing er moeite mee heeft. Hij noemt hem bij voorkeur KV, wat minder erg klinkt. Waarom hij niet meedoet onder zijn eigen naam is mij een raadsel, hij laat toch ook zijn honkbalpetje, zijn piercings en zijn gouden tanden thuis.

Video  Ali B. Op volle toeren met Kleine Viezerik en Willeke Alberti http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1044858

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kleine Viezerik – what’s in a name

  1. Appelvrouw zegt:

    Dat is een kwestie van smaak. Ik vind het wel leuker om iets anders te zien dat de standaard willekes en talentvolle dames. ManB kijkt ook naar dat programma, maar sinds vorige keer vlucht ik naar mijn kamer als het begint. Vreselijk programma als de mensen afvallen die het leuk doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s