Natuurlijk discrimineren uitzendbureaus

Unknown-1Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (wat plannen die eigenlijk?) zou aangetoond hebben dat uitzendbureaus nog steeds discrimineren op afkomst. Autochtone werkzoekenden kregen eerder en meer banen aangeboden dan werkzoekende van Turkse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst.

Lastig om zo’n onderzoek te beoordelen. Gewerkt is met jonge, goedgetrainde acteurs van diverse afkomst. Opvallend in de uitkomst is  dat Marokkaanse werkzoekenden minder last hadden van de discriminatie dan Turken of donker gekleurde jongeren uit Suriname of de Antillen. Waren die Marokkanen soms betere acteurs?

Natuurlijk maken uitzendbureaus onderscheid tussen de verschillende kandidaten die hun bureau binnenstappen. Dat is ook hun taak. De intercedent (wie heeft ooit die naam bedacht voor de medewerker aan de andere kant van de balie?) moet nagaan of iemand geschikt is voor een bepaalde functie, zij/hij kijkt naar de opleiding, werkervaring, maar ook hoe iemand overkomt.
Spreekt iemand accentloos Nederlands of is duidelijk te horen dat een kandidaat oorspronkelijk niet uit Nederland komt en mag je op basis daarvan iemand een baan weigeren? Bij callcenters wordt daar sterk op gelet en de jongens en meisjes die aan dit onderzoek meededen reageerden op een vacature van een callcenter.

Mijn ervaring met studenten uit het HBO is dat veel allochtone studenten minder presteerden omdat hun taalniveau niet gelijk was aan dat van studenten die Nederlands als moedertaal hadden. Daaar waren gelukkig ook uitzonderingen op: allochtone studenten die het Nederlands uitstekend beheersten en autochtone studenten met een beperkte woordenschat en een belabberde taalbeheersing.
Het vervelede was vaak dat de allochtone studenten al heel veel hadden moeten presteren om op het HBO te komen en meenden dat hun Nederlands dus goed genoeg was. In veel gevallen was dat tot hun teleurstelling helaas niet zo; in het MBO werd bar weinig gedaan aan de Nederlandse taal, daar komt nu wel verandering in.

Uitzendbureaus selecteren en dus discrimineren ze ook. Niet op afkomst of huidskleur – al zal ook dat voorkomen – maar op dat wat iemand is en wat iemand kan. Taalvaardigheid maakt daar deel van uit. Dat aspect wordt nog wel eens vergeten.

Zie ook: NOS-site acteurs vertellen over onderzoek naar discrimunatie
http://nos.nl/video/452419-acteurs-vertellen-over-onderzoek-naar-discriminatie.html

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s