Zalando – aandacht door ergernis

Schermafbeelding 2013-02-22 om 17.40.59De Loden Leeuw die het tv-spotje van Zalando won, kwam niet onverwacht. Een belachelijk filmpje, dom, irritant, maar het bleef wel hangen. Van de webwinkel Zalando had nog nooit iemand gehoord, dus bedachten ze: via opvallende reclame-uitingen gaan we zorgen voor naamsbekendheid. En dat is ze gelukt. Via de spotjes en met dank aan Antoinette Hertsenberg van de Tros is Zalando een bekend merk geworden.

Wat ze verkopen? Hele gewone dames- en herenkleding, niet duur maar zeker niet goedkoop, veel bekende merken. Kleding die je ook tegenkomt in elke willekeurige winkelstraat, in elke willekeurige grote of middelgrote stad. Maar voor Zalando hoef je de deur niet uit, je bestelt alles online, het wordt gratis thuisbezorgd en je mag alles ook weer gratis retour sturen als het product niet bevalt. Hetzelfde procedé als de postordercatalogus van vroeger, maar wel in een modern jasje, succesvol inmiddels in een groot aantal Europese landen.

De kleding onderscheidt zich niet, daar kan het bedrijf dus niet mee adverteren. Het feit dat het hier gaat om een Duitse onderneming is ook al geen pluspunt, mode en Duitsland is geen gelukkige combinatie, al komt een heel groot deel van wat in onze winkel hangt uit Duitsland.
Zalando koos om het merk te promoten voor een eigen opvatting over Britse humor, die wordt immers overal begrepen. Het voornaamste doel van de filmpjes is het onthouden van de merknaam en die wordt ook eindeloos herhaald. De verhaaltjes zijn flauw, belachelijk, irritant, maar het heeft gewerkt. De naam Zalando is blijven hangen.

filmpje 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s