Tallulah Bankhead – actrice en ‘bonne vivante’

Tallulah Bankhead 1941

Tallulah Bankhead 1941

Minder beroemd dan Bette Davis of Katharine Hepburn is actrice en theater persoonlijkheid Tallulah Bankhead. Maar onder cultureel angehauchte homo’sen lesbiennes in de VS is zij nog steeds een icoon; dragqueens proberen haar ‘stem als schuurpapier’ en haar eeuwige ‘dahling’ na te bootsen, maar de kopie bereikt nooit het origineel dat dankzij You Tube en internet nog steeds te bewonderen valt.

Tallulah Bankhead (1902–1968) begon al jong te spelen op het toneel en in stomme films, maar haar bekendheid stamt vooral uit de jaren dertig toen ze in tal van films optrad. Maar veel beroemder dan door haar toneel- en filmrollen werd zo door haar optreden buiten de theaters. Op feesten en partijen toonde ze een volstrekt onconventioneel gedrag, ze trok zich nergens iets van aan. Ze had verhoudingen met mannen én vrouwen. Haar quotes zijn legendarisch al valt lang niet altijd te bewijzen dat ze ze ook zo heeft uitgesproken:

  • Nobody can be exactly me. Sometimes even I have trouble doing it.
  • The only thing I regret about my past is the length of it. If I had to live my life again I’d make all the same mistakes – only sooner
  • I read Shakespeare and the Bible, and I can shoot dice. That’s what I call a liberal education.
  • My father warned me about men and booze, but he never mentioned a word about women and cocaine.
in Lifeboat

in The Lifeboat

Tallulah Bankhead had een hekel aan Hollywood, hoewel de film haar beroemd maakte. Het meest succesvol was ze in Hitchcocks The Lifeboat (1944). Liever speelde ze toneel, overigens met wisselend succes. Veel lof kreeg ze voor haar hoofdrol in Noël Cowards Privat Lives, waarmee ze vlak na de oorlog twee jaar lang triomfen vierde en zeven maanden op Broadway stond. Bankhead verdiende er een fortuin mee.

Ze kreeg haar eigen radioshows en later trad ze ook op voor de televisie. Legendarisch is haar optreden (als zichzelf) in de Lucy Ball show The Celebrity Next Door uit 1957, nog steeds een grote hit op You Tube.
In New York is onlangs opnieuw een succesvol toneelstuk gemaakt (Looped) over haar leven; een leven dat gekenmerkt werd door sigaretten, veel drank en slaappillen. Een dramatisch leven, vol ups en downs. Talulah Bankhead – die naam alleen al.

Haar radioshows zijn te beluisteren op http://home.hiwaay.net/~oliver/tbradio.htm

The Celebrity Next Door is met Lucy Ball en Tallulah Bankhead te zien op 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis, media en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s