Wat zei de paus nou werkelijk over de homo’s?

imagesKnap is dat van paus Benedictus XVI: een kersttoespraak houden waarmee je de hele homobeweging en de supporters ervan tegen je in het harnas jaagt, terwijl je de woorden homo of homoseksualiteit niet hebt gebruikt. Tijd om eens na te gaan wat Ratzinger nou echt heeft gezegd.
De Engelse versie van zijn toespraak is natuurlijk op internet te vinden. Op 21 december sprak de paus zijn curie toe in de Clementine Hall over het gezin en verhoudingen in de wereld. Zijn woorden werden vooral uitgelegd als een aanval op het homohuwelijk, dat momenteel in Frankrijk en in Groot-Brittannië ter discussie staat.

Over het gezin zei de paus veel in traditionele bewoordingen die niet altijd erg duidelijk zijn. Hij ziet dat de fundamentele functie van het gezin in het westen bedreigd wordt.
‘Het gezin in zijn authentiek vorm is de plaats waar de blauwdruk van het menselijk bestaan wordt doorgegeven. Dat leren we door met anderen te leven en te lijden […] het gaat hier over de mens, over wie hij is en wat het betekent om waarlijk mens te zijn.’

De paus verzet zich tegen de mens die zelf keuzes maakt en zich niet laat leiden door zijn natuurlijke bestemming, dat is een gezin stichten en zich voortplanten.  Ook het geslacht van de mens, man of vrouw,  is zo’n natuurlijk gegeven, waar de mens  niet aan moet tornen. Dan citeert hij instemmend de Franse opperrabbijn Gilles Bernheim, een fervent tegenstander van het homohuwelijk, die de keuzes van mensen ten aanzien van gender en seksualiteit verbindt met de menselijke waardigheid en het menselijk bestaan.
‘Bernheim citeert een bekende uitspraak van Simone de Beauvoir: “je wordt niet als vrouw geboren, je wordt een vrouw” (on ne naît pas femme, on le devient). Deze woorden hebben het fundament gelegd onder wat nu wordt gepresenteerd onder de term “gender” als een nieuwe filosofie van de seksualiteit. Volgens deze gedachten is sekse niet langer een onderdeel van de natuur dat de mens moet accepteren en waar hij zich persoonlijk mee moet verzoenen, nee het is en sociale rol die we nu zelf kunnen kiezen. Het is duidelijk dat dit een valse opvatting is die de mensheid in gevaar brengt.’

De paus ziet homoseksualiteit niet als een speling van de natuur, maar als een valse keuze van de mens – alsof het een bewuste keuze is. Hij veroordeelt met deze uitspraken niet alleen homoseksuelen, maar vooral ook alle transgenders. In feite veroordeelt hij ook alle mensen die geen huwelijk aangaan, (inclusief alle monniken, nonnen, priesters, kardinalen en de paus zelf?), mensen die scheiden, mensen die bewust geen kinderen willen.

Letterlijk heeft de paus dus niets gezegd over homoseksuelen, maar wel over alle mensen die er niet voor kiezen om in een traditioneel huwelijk te leven. Hij verlangt terug naar het Rijke Roomsche Leven zoals dat bloeide in de eerste helft van de twintigste eeuw, maar dat nu al vijftig jaar op z’n retour is. De KVP is verdwenen, de macht van de katholieke kerk ook. Wat rest is een achterhoedegevecht.

Volledige tekst toespraak paus Benedictus XVI http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2012/december/documents/hf_ben-xvi_spe_20121221_auguri-curia_en.html

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Wat zei de paus nou werkelijk over de homo’s?

 1. berternste zegt:

  Zo is het maar net. Omfloerst praten, maar ondertussen.

  Deze vond ik hierover ook lezenswaard.

  Like

 2. joost tibosch sr zegt:

  Paus, curie en kardinalen liepen angstig te hoop toen nieuwe inzichten van een Galileo Galilei de door hen gecontroleerde voorwetenschappelijke gelovigen misschien wel eens in de war zouden kunnen brengen en hun gezag zouden kunnen aantasten. Het heeft heel lang geduurd, maar ze moesten uiteindelijk toegeven dat ze het wat wereldbeeld betreft bij het verkeerde eind hadden, en dat de door hen hierbij aangehaalde bijbelteksten voorwetenschappelijke vormgeving uit het verleden was.
  Nu nieuwe ontdekkingen duidelijk maken dat homosexualiteit als heterosexualiteit kan uitgroeien tot volwassen sexueel liefde, die voor de staat en -owee- zelfs de kerk in trouw bevestigd kunnen worden, lopen ze opnieuw te hoop. In angst, dat hen hun al heel oude controle zou kunnen ontglippen over hun streng in hun sexueel gareel gehouden gelovigen, blijven ze hardnekkig vasthouden aan het oude beledigende homotaboe, als zou homosexualiteit alleen maar smerige lust kunnen zijn. En daarbij halen ze nu weer bijbelteksten aan duidelijk stammend uit een tijd van homotaboe.
  Als volwassen gelovige, al lang ontsnapt aan hun sexuele controle, kun je slechts hopen, dat het -mede ook door ons soort gelovigen- nu niet weer zo lang duurt voor ze inzien dat ook nu “de zon niet om de aarde draait”, dat homosexuele geaardheid in vrije keus van mensen echte menselijke liefde kan worden. De tijd van hun machtskerk is, of ze dat snappen of niet, ook in geloof echt al achterhaald.

  Like

 3. Fenny zegt:

  Dan zal ik er als alleenstaande ouder ook wel niet goed afkomen. Een waarlijk mens zijn??
  Die paus kan me wat!

  Like

 4. fulpsvalstar zegt:

  De heer (of gezien zijn jurkje mevrouw) Ratzinger had beter kunnen zeggen wat hij wilde zeggen, dat is namelijk de leer van dat cluppie.
  Als er overigens een god is, zou die zich gesticht voelen door zo’n troep gefrustreerde mannetjes in jurken?
  Lijkt me sterk.
  Goede jaarwisseling en een voorspoedig 2013 gewenst!

  Like

 5. Appelvrouw zegt:

  En de paus heeft nog geen weet van de natuur. Ik dacht van de week te lezen dat hij met zijn tijd was meegegaan toen hij zei dat de ezel en de os niet in de kerststal waren.
  Maar ik heb me daarin toch vergist. De uitspraak van Simone: je wordt niet als vrouw geboren, je wordt vrouw, vind ik een prachtige zin! Daar zou de paus van kunnen leren!
  Jammer dat hij zich ook verzet tegen de nonnen…

  Like

 6. Pingback: Natuurlijk | Kalfjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s