Over de trui van Sarah Lund – The Killing

imagesDe warme wollen trui met Scandinavische motieven is onlosmakelijk verbonden met inspecteur Sarah Lund uit de Deense serie Forbrydselen (The Killing) waarvan het derde deel zojuist is voltooid en in Denemarken al is uitgezonden. Die trui is niet sexy of modieus, maar zoals actrice Sofie Gråbøl hem draagt is de trui het kenmerk geworden voor deze spanennde, goedgemaakte serie. BBC4 zond in het najaar de tweede reeks uit en ook daar haalden de tien afleveringen hoge kijkcijfers, zeer hoog zelfs voor een programma met ondertitels, iets wat de Britten niet zo gewend zijn als wij.
Over die trui zei Gråbøl in een interview met de Huffingtonpost: o.a.:

Schermafbeelding 2012-12-09 om 15.41.06“Sarah Lund is in de eerste plaats getrouwd met haar werk, maar haar tweede liefde is toch wel haar trui, die warme wollen trui, afkomstig van de Far-Oer die een design icoon is geworden in de landen waar de serie inmiddels is uitgezonden. Er komen steeds weer andere truien in de serie voor, met andere patronen.
Toen we aan de derde serie van The Killing begonnen, dachten we: we kunnen niet opnieuw beginnen met die gebreide trui, het wordt echt een beetje gek.”
Gråbøl legt het geduldig uit, ze heeft het verhaal vast al heel vaak verteld.

“We vonden dat we haar niet opeens konden veranderen door haar een keurig overhemd te laten aantrekken of zo, dus namen we maar weer een trui. In de donkere scenes doet een lichte tui het beter, maar ze draagt ook graag zwart, dat past ook goed bij haar. Soms had ik het gevoel dat er met een nieuwe trui er iets mis was, Sarah Lund mist dan geloofwaardigheid. In de rode trui uit de vorige serie voelde ik me soms net een kleuter. Maar die originele trui roept een zekere autoriteit op. Als de trui goed past en geschikt is voor de scène draag ik hem graag.”

Draagt Sofie Gråbøl in het derde seizoen dus weer haar ‘uniform’? “Ja, maar zoals ik al zei, het is niet steeds dezelfde, we moeten wakker blijven en de kijkers ook, er is een klein verschil, let maar goed op.”

imagesInmiddels is er een website verschenen die helemaal gaat over deze trui. Daar is het mogelijk om de originele modellen te bestellen van de firma Guđrun & Guđrun op de Far-Oer, die ze produceert. Ze zijn niet goedkoop, 280 euro. Maar je vindt er ook patronen en tips om zelf zo’n trui te breien. Op deze site staat veel informatie over deze ‘verre eilanden’ met fraaie foto’s.

De bijzonder smaakvolle website van Guđrun & Guđrun geeft meer achtergrondinformatie over hun ‘slow clothing’ filosofie. De trui van Sarah Lund is niet zomaar een kledingstuk, het is een statement.

Zie ook: The Killing 3 – spannend tot het eind  http://wp.me/p1MauM-Ry

http://www.sarahlundsweater.com
http://www.gudrungudrun.com

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Over de trui van Sarah Lund – The Killing

  1. ollieherman zegt:

    Vanavond deel 3 en 4 kijken van serie 3, op Film1. Ik zit nu al nagelbijtend op mijn werk. En bij de eerste twee afleveringen van serie 3 dacht ik inderdaad een andere trui te zien. Dat was wel even wennen. Hopelijk wordt het snel 20.00 uur…..

    Like

  2. Melissa zegt:

    Ik ben ook zo’n fan van Lund en haar trui! Eerste seizoen was wel het meest bijzonder, zeker voor breiers :-). De rode trui is ook mooi, maar hij heeft zeker niet zo veel power als de witte met sterren. Voor wie het leuk vindt: ik heb de trui zelf nagemaakt, met de originele Sirri wol. Heel bijzonder: http://www.melie.dds.nl/wordpress/?p=68.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s