Waar zijn de rode vrouwen?

Schermafbeelding 2013-01-04 om 15.03.35De afschuwelijke verkrachtingszaak bracht het nog eens duidelijk in beeld: de positie van vrouwen in India is bedroevend slecht. Met name vrouwen uit de lagere kasten hebben geen rechten, nauwelijks bestaansrecht. De documentaireserie van de vpro Van Bihar tot Bangalore brengen dat ook nog eens goed naar voren.

Wat mij verbaast is dat het hier in Nederland zo stil blijft. De PVV gaat er vanuit dat alleen in islamitische landen vrouwen worden onderdrukt. In kranten en tijdschriften verschijnen wel opiniërende stukken, maar er is zo weinig protest. Niet vanuit de hindoestaanse gemeenschap in Nederland, niet vanuit de politiek. De tijd van de Rode Vrouwen binnen de PvdA is allang voorbij, maar het hoeven toch niet alleen rode vrouwen te zijn die hun stem laten horen, het hoeven niet eens alleen vrouwen te zijn.

In de jaren zeventig protesteerden we tegen van alles en nog wat. We kenden een Chili-comité, een Angola-comité, de anti-apartheidsbeweging, het Vietnam-comité.
Waarom is er nu nog geen India-comité? Waarom is het zo oorverdovend stil?

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Waar zijn de rode vrouwen?

 1. Zwerfhondjes opvangen uit Spanje is gemakkelijker….
  Ik begreep dat baby’s die geen jongen zijn kort na de geboorte al op de vuilnishoop gaan. Misschien bespaart dat ze een akelig leven, maar het moet snel anders. Al het rode vrouwelijke in mij protesteert heftig.

  Like

 2. knutselsmurf zegt:

  Dat komt misschien door onze sterk toegenomen welvaart en individualisering, we zijn niet meer zo solidair, want we hebben elkaar niet meer nodig. Als er iets is dat je niet zint, kun je ergens klagen.
  Het komt misschien ook door de niet meer te bevatten hoeveelheid slecht nieuws die elke dag uit de rest van de wereld tot ons komt. Iemand in Reykjavik had een probleem met de ambtenarij, en een paar uur later wist ik dat.

  Like

 3. ollieherman zegt:

  De protestcultuur is voorbij, we zijn te voldaan en zelfgenoegzaam geworden. Met een klik wat geld overmaken voor een goed doel, vooruit dat kan nog wel. Maar luidkeels protesteren, nee dat is “oude” cultuur. En we zijn in Nederland navelstaarderiger geworden, meer met ons zelf bezig, vooral tegenover de ‘boze buitenwereld’. Het land is er minder leuk mee geworden, denk ik.

  Like

 4. sebastiaan zegt:

  LS! Gelukkig 2014! Een jaar later wil ik opmerken, dat ik de commentaren gelezen heb, geen domme gedachtes vind ik. Maar waar zijn ze die Rooie Vrouwen? Zijn het geen die-hards en nu verdwenen dus? De online editie van The Guardian heeft vaak artikelen van moderne feministes.
  http://www.mercer.com/press-releases/Analysis-of-gender-representation-in-executive-roles
  Pas begon ik aan een boek, Joanna Bourke: What it means to be human, het begint met een brief van een vrouw die de rechten van een dier opeist, omdat die meer voorstelden toen dan de rechten van een vrouw. Wat er zich afspeelt binnen relaties, er zijn nog wel eens probleempjes heb ik begrepen, dat mensen denken er aantrekkelijk uit te moeten zien, of onder invloed van de hyper geseksualiseerde media de porno menen te moeten nadoen. Groet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s