In een balorige bui

Hij gaat vandaag lekker tegen de draad in, doet absoluut niet wat jij wil. Sommige kinderen hebben van die buien en sommige volwassenen ook. Niet om dwars te zijn, maar gewoon om zich te manifesteren om duidelijk te maken dat ze niet met alle winden meedraaien. Ze doen het met een lachend gezicht. Het kan lastig zijn zo’n balorige puber, maar pubers zijn per definitie balorig. Balorige volwassenen zijn soms heel grappig, maar som ook stomvervelend.

Balorig, balsturig, baldadig. Vreemde woorden eigenlijk. In het Middelnederlands betekende ‘bal’ slecht: een baldadig kind verricht slechte daden, doet dingen die niet goed zijn. Een balsturig paard laat zich slecht sturen, is weerspannig, dat geldt ook voor balsturige jongens; ze gaan altijd hun eigen gang, trekken zich van god noch gebod iets aan. En die balorige puber? Die kan slecht horen of liever: die wil helemaal niet horen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, taal en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op In een balorige bui

  1. De speelfabriek http://www.ballorig.nl/ heeft een extra L gebruikt. Voor het speelse karakter misschien. Ze deden het ook met “Ballachelijk dichtbij”, dus zal het humor zijn…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s