Maggie Smith – de ster van Downton Abbey

Maggie Smith als de douairière in Downton Abbey

Maggie Smith als de douairière in Downton Abbey

Nog even en dan is de derde reeks van de boeiende tv-serie Downton Abbey alweer voorbij. Het draait in de serie allemaal om het leven van een adellijke familie op een landgoed in het Engeland aan het begin van de vorige eeuw. In deze derde reeks zijn we beland in de jaren twintig. We zien de verwikkelingen van de familie Grantham, maar ook het leven van de talloze bedienden met alle intriges die daarbij horen. De serie won al heel veel prijzen en is dan ook uitstekend gemaakt. Heel veel zorg is besteed aan de aankleding, maar ook de maatschappelijke veranderingen komen goed in beeld.

Schermafbeelding 2013-01-11 om 13.32.55De ster van de serie is voor mij de moeder van de graaf, douairière Violet Countess of Grantham, gespeeld door dame Maggie Smith. Ze speelt een dame van het oude stempel die vol zit met gemene trekjes en die het nooit kan nalaten om venijnige opmerkingen te maken, vaak in een terloopse bijzin. Op You Tube zijn nu al verzamelingen van dergelijke Maggie Moments te vinden. Ook blijkt ze een ware intrigante die zoveel mogelijk probeert om op subtiele wijzen haar zin door te drijven.

Shirley MacLaine als Marthe Levinson

Shirley MacLaine als Marthe Levinson

Heel mooi was de confrontatie met de Amerikaanse moeder van Lady Grantham, Martha Levinson, gespeeld door Shirley MacLaine, een vrouw met heel veel geld, maar weinig manieren. In deze derde reeks verschijnt Martha voor het eerst in beeld. Beide dames vertegenwoordigen een wereld van verschil, wat leidt tot veel valse blikken en valse terzijdes.

Steeds weer ligt Violet in de clinch met Isobel Crawley, de veel progressievere schoonmoeder van kleindochter Mary. Tijdens een cricketwedstrijd (kan het Britser?) zitten de beide dames aan de thee. Ze hebben het over Ethel, de kokkin die Isobel Crawley in dienst heeft genomen hoewel ze een ongehuwde moeder is en geen beste reputatie heeft. Violet heeft echter gedaan gekregen dat deze Ethel een andere baan aanneemt, ergens ver weg, maar wel zo dat ze haar zoontje Charley vaker kan zien. Isobel had Ethel liever bij zich gehouden.

Isobel Crawley, gespeeld door Penelope Wilton

Isobel Crawley, gespeeld door Penelope Wilton

Violet: ‘Fijn dat nu alles geregeld is met Ethel. Je vindt vast wel gauw weer een andere kokkin.’
Isobel: ‘Liefst van onbesproken gedrag, zodat mijn huis geen reden tot roddel geeft – waar het dus allemaal om te doen was.’
Violet: ’Als Ethel haar zoon vaker wil zien, mogen we haar dat toch niet beletten?’
Isobel: ‘Als je van de kleine Charley gehakt had moeten maken om dit te bereiken had je ’t ook gedaan.’
Violet: ‘Gelukkig was dat niet nodig.’

En dat allemaal in prachtig Engels, de vertaling geeft slechts een schim van deze heerlijke conversatie weer.

Top ten Maggie Moments 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Maggie Smith – de ster van Downton Abbey

 1. fulpsvalstar zegt:

  Een wonderlijk groot actrice. ik heb haar vorige week nog gezien in een beroemde klassiker Nanny McPhee als een kwaadaardige tante, voor de gelegenheid had ze daar een haakneus aangemeten gekregen.
  Er waren jeugdige familieleden op bezoek en de ouders hadden de DVD meegegeven, ik was het niet van plan maar ik heb er echt naar gekeken terwijl films me bijna nooit weten te boeien.

  Like

 2. ollieherman zegt:

  Zo gauw zij in beeld komt, beheerst ze dat helemaal. Ondanks de voortreffelijke andere acteurs. Waarlijk een reuzin in haar vak. Jammer dat we nu zo lang moeten wachten op serie 4. Benieuwd hoe het verder gaat nu er weer een een-oudergezin is ontstaan.

  Like

 3. simonkorving zegt:

  We zitten er weer klaar voor vanavond !

  Like

 4. Mooi stukje. Ik ben het helemaal met je eens Wllm, the ‘Dowager Countess’ is ook mijn favoriet van deze prachtige serie.
  Komt er inderdaad een serie 4? Ik hoop het!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s