Duitsers niet altijd zo ‘gründlich’ – Elbphilharmonie in Hamburg nog lang niet af

Elbphilharmonie in aanbouw

Elbphilharmonie in aanbouw

Wij klagen wat af. De Noord-Zuidlijn, het Rijksmuseum in Amsterdam, ze komen maar niet af en worden jaar na jaar duurder. Het wordt een uitzondering als een bouwwerk gewoon binnen de geplande tijd af is en de kosten binnen de raming blijven. Maar dat blijkt geen uitzondering.

Berlijn, die hoofdstad die altijd maar weer de hemel in wordt geprezen kwam vorige week in het nieuws: de nieuwe internationale luchthaven Berlin-Brandenburg is voorlopig nog helemaal niet klaar, de opening is nu alweer uitgesteld, het wordt allemaal veel duurder. Reizigers moeten het voorlopig doen met het knusse maar wel erg gedateerde vliegveld Tegel of met Schönefeld, het degelijke maar verouderde vliegveld uit de DDR-tijd.
En dan Hamburg. De stad die prat gaat op zijn cultuur en de pragmatische aanpak van problemen. De metropool van Noord-Duitsland die de show wil stelen met zijn geheel vernieuwde havengebied, vol interessnte nieuwbouw en bedrijvigheid. Het kroonjuweel moet de nieuwe concertzaal worden die bovenop een bestaand cacaopakhuis wordt

Zo moet het worden

Zo moet het worden

gebouwd. Deze philharmonie aan de Elbe, of zoals Hamburgers dat zo graag zeggen, de ‘Elbphilharmonie’, is al in aanbouw vanaf 2010 en ook hier wordt de openingsdatum steeds maar weer uitgesteld. Conflicten met de aannemers zorgen ervoor dat de bouw van tijd tot tijd helemaal stil ligt, de kosten stijgen de pan uit. Aanvankelijk waren die begroot op 77  miljoen euro, bij het begin van de bouw in 2010 was dat een bedrag van 114 miljoen, in december 2012 was dat opgelopen tot maar liefst 575 miljoen. Het gebouw moet een landmark worden voor de stad, dat letterlijk overal boven uit stijgt. Het zijn nu vooral de kosten die boven alles uistijgen, met vlag en wimpel. Maar als het eindelijk klaar is in 2017 of zo, ga ik wel kijken!

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis, muziek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Duitsers niet altijd zo ‘gründlich’ – Elbphilharmonie in Hamburg nog lang niet af

  1. knutselsmurf zegt:

    Om dan “dat ik dit nog mag meemaken !” uit te roepen zeker.

    Like

  2. ollieherman zegt:

    Misschien moeten we maar af van die supergrote projecten. Ze kosten veel en het duurt lang. Terug naar de kleine schaal….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s