Sofie Gråbøl van The Killing over haar alter-ego Sarah Lund

lundHet eerste wat opvalt aan Sofie Gråbøl is dat, als we eenmaal aan het praten raken, ze in niets lijkt op inspecteur Sarah Lund, het belangrijkste personage uit de succesvolle serie The Killing.
Die heeft haar emoties meestal onder controle. Ze is een koel, bedachtzaam type dat haar tijd niet verdoet met prietpraat, ze concentreert zich helemaal op de zaak die ze onder handen heeft , de zaken die centraal staan in de drie series van The Killing die inmiddels zijn opgenomen.

De opnamen van de derde serie zitten er net op, actrice Sofie Gråbøl is het tegenovergestelde van de serieuze insectuer – tijdens het gesprek lacht ze meer dan in alle afleveringen die ik heb bekeken als voorbereiding op dit gesprek. Wat denkt Gråbøl zelf over Sarah Lund, zij heeft immers meer tijd met haar doorgebracht dan de meeste diehard fans van de serie.

“Ik mag haar echt heel graag’, zegt ze dan. “Ze is veel slimmer, ik bewonder haar integriteit, ze sluit nooit compromissen al heeft dat tot gevolg dat ze vaak eenzaam is. Ik denk dat ik veel van haar kan leren. Ik realiseer me dat nu, nu de derde en laatste serie is afgelopen, ik zeven jaar met Sarah Lund ben bezig geweest, dat is een enorm lange periode, het klinkt bijna Bijbels! Nog steeds heb ik dat rare gevoel dat ik haar heel goed ken en ze tegelijkertijd ook volkomen vreemd voor me is. Het lijkt wat dat betreft wel op een huwelijk.”

Maar het lijkt er op dat Sarah Lund nooit aan een relatie toe komt, In de eerste twee series komen we weinig te weten over haar relaties, over haar liefdesleven, als dat al bestaat. Wat vindt Gråbøl daarvan, heft de heldin uit de serie ook een romantische kant? Ze lacht. “Nee, in romantisch opzicht is ze en ramp. En wat de schrijvers voor de derde serie hebben bedacht, ja, dat zeg ik nog niet. Maar als je het mij zo persoonlijk vraagt, volgens mij is het niets voor haar om gewoon, gelukkig getrouwd te zijn. Dat past niet echt. Ze is vooral erg gelukkig met de zaak waar ze aan werkt, dat is haar verbintenis. Nee, ze is geen type om thuis te zitten bij een man.”
Zie jij dat wel gebeuren” vraagt ze mij.

Als Sarah Lund in de eerste plaats getrouwd is met haar werk, dan is haar tweede liefde toch wel haar trui, die warme, wollen trui, afkomstig van de Far-Oer die een design icoon is geworden in de vele landen waar de serie inmiddels is uitgezonden. Er komen steeds weer andere truien in de serie voor, met andere patronen, wat is er aan de hand? “Toen we aan de derde serie van The Killing begonnen, dachten we: we kunnen niet opnieuw beginnen met die gebreide trui, het wordt echt een beetje gek. ” Gråbøl legt het geduldig uit, ze heft het verhaal vast al heel vaak verteld.

“We vonden dat we haar niet opeens konden veranderen, door haar een keurig overhemd te laten aantrekken of zo, dus namen we maar weer een trui. In de donkere scenes doet een lichte tui het beter, maar ze draagt ook graag zwart, dat past ook goed bij haar. Soms heb ik het gevoel dat er met een nieuwe trui er iets mis is, Sarah Lund mist dan geloofwaardigheid. In de rode trui uit de vorige serie voelde ik me soms net een kleuter. Maar die originele trui roept een zekere autoriteit op, als de trui goed past en geschikt is voor de scene draag ik hem graag.”
Draagt Sofie Gråbøl in het derde seizoen dus weer haar ‘uniform’? “Ja, maar zoals ik al zei, het is niet steeds dezelfde, we moeten wakker blijven en de kijkers ook, er is een klein verschil, let maar goed op.”

Unknown

Sofie Gråbøl in een andere rol

Komt er ooit nog eens meer uitleg over de achtergrond van Sarah Lund? Komen we meer te weten over haar teruggetrokkenheid over haar strikte gevoel voor rechtvaardigheid, waar dat vandaan komt? “Ik heb haar goed leren kennen in al die afleveringen, maar ook voor mij is ze vaak een raadsel”, onthult Gråbøl.
“Eerlijk gezegd wil ik dat ook niet allemaal weten. Als ze voor haar opeens een monoloog zouden schrijven waarin ze vertelt dat ze gepest werd op school of thuis werd geslagen, ik denk niet dat me dat tevreden zou stellen. Ze hoeft niet per se in een bepaald hokje te passen.”

Is Sofie Gråbøl zelf niet bang dat ze altijd gekoppeld zal worden aan deze rol?  Daar denkt ze zelf anders over: “Weet je, ik heb in Denemarken al heel veel verschillende rollen gespeeld. Ik werk al sinds mijn 17e, meer dan 25 jaar, steeds doe ik weer iets anders”, antwoordt ze. “Natuurlijk, na een succesvolle rol zullen mensen je daarmee associëren, maar daarna speel ik toch weer iets anders. Ik denk niet dat mensen me van te voren in een bepaald hokje zullen stoppen. Ik focus me op mijn werk, daar haal ik de meeste voldoening uit. Maar dit was een heerlijke rol, echt waar!”

Toch komt er nu een eind aan de serie, het wordt tijd om de trui in de wilgen te hangen. “We hebben allemaal besloten: dit is de laatste serie.  Niets is natuurlijk zeker, maar het zou me verbazen als dit niet de laatste is. Drie is ook een mooi getal om af te ronden. Maar het is best vreemd om afscheid te nemen, het voelt toch een beetje als een scheiding.”
Het is dan wel een scheiding na een zwaar huwelijk, met zo veel sombere, donkere scènes in elke aflevering van The Killing. Er is nauwelijks een straaltje zonneschijn te bespeuren en ik vraag me af of in Gråbøls gezicht aan het eind van een draaidag geen diepe frons blijft zitten, de eeuwige frons van Sarah Lund.

Ze moet er om lachen. “We werken vaak in de schemering, in moeilijke omstandigheden, met mist en regen”, legt ze uit. “Maar als de camera’s niet draaien – en het gebeurt heel vaak dat we moeten wachten – dan wordt er veel gelachen. Het is erg ontspannen op de set.Ik hou erg van die sfeer, Ik voel me niet triest of ongelukkig. Ik voel me er heel wel bij.”

Bron: Huffingtonpost Entertainment. Vertaling WKa

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s