Onderbreking voor reclame

imagesZaterdagavond nam ik een film op: Atonement (Boetekleed) de film die regisseur Joe Wright maakte op basis van het boek van Ian McEwan, een boek dat ik jaren geleden met veel aandacht las. De film kreeg vier sterren. Ik was nieuwsgierig. Op sombere zondagochtenden kijk ik graag naar de programma’s die ik heb opgenomen, heerlijk op de bank, koffie met opgeklopte melk erbij, plaid over de voeten.

UnknownDe film werd uitgezonden op RTL8, een commerciële zender. En dus werd deze mooie, literaire film vier of vijf keer onderbroken voor reclameboodschappen. Voor een beha, schoonmaakmiddelen, mobiele telefoons, enfin, de gewone onzin. Gelukkig kan ik op mijn dvd-recorder deze boodschappen snel doorspoelen en het verhaal van de film snel weer oppikken. Toch stoort het me. Deze ongevraagde onderbrekingen halen je uit het ritme van de film, het maakt het lastig om dit ingewikkelde verhaal te volgen met de aandacht die de regisseur van je vraagt. De film won de Golden Globe voor beste film van 2007 en vertelt het boeiende verhaal over waarheid en leugens tegen de achtergrond van het Engeland van 1939 en tijdens de volgende oorlogsjaren.

Enerzijds mogen we blij zijn dat een Nederlandse zender een dergelijke kwaliteitsfilm uitzendt, anderzijds is het droevig dat dat alleen kan in een gehavende vorm, onderbroken door smakeloze reclame.  96.000 kijkers noteerde het kijkonderzoek, onduidelijk blijft hoeveel mensen afhaakten vanwege de onderbrekingen.

Lang geleden kon een blad als Avenue eisen stellen aan de adverteerders: wil je in ons kwaliteitsblad adverteren, dan moet je ook kwaliteitsadvertenties leveren. Maar die tijd is voorgoed voorbij. RTL is allang blij dat er adverteerders zijn die willen betalen voor het uitzenden van hun futloze boodschap.

Soms worden filmbeelden gekoesterd en stellen producers strenge eisen aan het uitzenden van de beelden, de redactie van Zomergasten heeft daar veel last van. Maar een commerciële zender mag de film dus onderbreken op willekeurige momenten.

Het blijft een raadsel waarom deze film niet is uitgezonden door de publieke omroep. Daar hoort zo’n film thuis, maar ja dat al een van de raadsels van ons omroepbestel blijven.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Onderbreking voor reclame

 1. EJW zegt:

  Het is een crime. Alleen om die reden heb ik een dvd recorder gekocht. Wil ik een film bewaren dan wis ik die reclames er tussenuit en kopieer ik hem op een dvdtje.

  Like

 2. Selma zegt:

  Mooi gezegd: ‘gehavende film’, die ga ik onthouden.
  Wat mij verbaast aan die reclames is dat ze zó vaak herhaald worden dat je doodziek wordt van steeds datzelfde horen. Ik onthoud dan speciaal de naam van zo’n product om in de winkel zeker te weten dat ik het niet koop.

  Like

 3. berternste zegt:

  Het is een zegen dat de publieke omroep programma’s niet onderbreekt voor reclame. Laten we onze zegeningen tellen, want de reclame rukt steeds verder op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s