Wordt het nog wat met de Piratenpartijen?

images-1Het lukte afgelopen zondag niet om een zetel te veroveren in het Landesparlement van Nedersaksen. De Piratenpartei bleef steken op 2,1%, lang niet genoeg om de kiesdrempel van 5% te halen. Dat was een teleurstelling na eerdere successen in Berlijn, Saarland, Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein, daar was het wel gelukt.
In september volgen de parlementsverkiezingen voor de Bondsdag. Bij de Piratenpartij in Duitsland is alle hoop is gevestigd op een triomfantelijke intrede op landelijk niveau. Of het zal lukken is nog maar de vraag, de gloriedagen van de partij lijken voorbij, er is te vroeg gepiekt, de partij heeft veel van haar aantrekkingskracht verloren.

Aanvankelijk  kregen ze veel sympathie en een positieve pers. Eindelijk een nieuw geluid, een andere politiek, politiek van deze tijd, de tijd van het internet en social media. De woordvoerders waren ook anders dan de bekende dames en heren politici. De piraten waren jongens zoals je in de kroeg tegenkomt: aardig, slim en tegendraads.

Lijstaanvoerders van de Piraten partei in Nedersaksen

Lijstaanvoerders van de Piraten Partei in Nedersaksen

De partij was vooral een protestpartij tegen het establishment. Dat trok lieden aan van zeer diverse pluimage en omdat de partijorganisatie weinig regels kent, was het makkelijk voor allerlei vreemde types om een plekje op het pluche te veroveren. Dat leidde in de afgelopen maanden toe heel veel interne strubbelingen, vreemde uitspraken van prominente partijleden, geruzie over kieslijsten en discussies over interne zaken, zoals een vrouwenquotum.

De media kregen de schuld van de negatieve berichten over de interne partijdiscussies, wat weer leidde tot heftige scheldkanonnades op facebook en twitter.
Alleen als het de partij lukt om intern orde op zaken te stellen, als ze met een duidelijk partijprogramma komen en een tot de verbeelding sprekende lijsttrekker weten te kiezen, maken ze enige kans op in september het parlement binnen te komen. Dat is een lastige weg voor een partij die inmiddels tegen heel veel vooroordelen moet opboksen.

In Nederland, het land met al heel veel politieke partijen, lukte het niet om een plekje in het parlement te veroveren. Bij de tweede Kamerverkiezingen van 2012 haalde de Piratenpartij Nederland een schamele 0,3% van de stemmen. Proteststemmen gingen vooral naar de PVV van Geert Wilders; de Piratenpartij wist met een onduidelijke programma en een onervaren lijsttrekker niet te overtuigen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s