Factfinders, hoe zit het met de 65+ers?

Vervelend hoor, om zomaar minder in je portemonnee te krijgen. Bij mij scheelt het 5%. En het kwam vrijwel onverwacht. Mijn pensioenuitkeerder vond het niet nodig om mij te waarschuwen, want zo zeiden ze nadat ik eindelijk iemand had bereikt die uitleg wilde geven, het was een maatregel van de overheid en iedere burger wordt geacht de wet te kennen, zij als pensioenfonds hadden alleen maar maatregelen uit te voeren.

Enfin. Nu komen er bij politici heel veel klachten binnen van mensen die naast hun AOW een (behoorlijk) pensioen ontvangen. Nu, begin 2013, is dat oneens minder, tot wel 100 euro aan toe. Niets aan de hand zegt Diederik Samsom, er zijn anderen die minstens zo hevig worden getroffen door deze belastingmaatregelen en bovendien het gaat om mensen die best wat kunnen hebben, de huidige generatie 65+ behoort tot het meest welvarendste deel van de bevolking. Niet zeuren dus. Dat is koren op de molen van Henk Krol en Geert Wilders die de bejaarden graag neerzetten als een stel gebrek leidende kreupelen en nu moord en brand schreeuwen.

Maar hoe zit het nou? Worden 65-plussers meer getroffen door deze maatregelen dan andere groepen? Worden alle ouderen getroffen en gebeurt dat naar draagkracht of betaalt alleen een beperkte groep opeens meer belasting, een groep die dat wel kan hebben?

Feiten graag. Alle feiten op een rijtje en dan pas een oordeel.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Factfinders, hoe zit het met de 65+ers?

 1. Ximaar zegt:

  Zulke zaken kan je gewoon bij CBS-Statline vinden. Altijd wel een geknutsel om er de juiste selectie uit te halen. Samson cs doen dat ook. Wat ik voor 2011 vond is het beste te doen per leeftijdsgroep van de kostwinner. Het gemiddelde vermogen van kostwinners
  tot 25 jaar is 6.000 euro.
  25-45 is 62.000.
  45-65 is 213.000.
  65+ is 245.000.

  De oudjes kunnen gemiddeld dus wel wat hebben, anders belandt het maar via een erfenis bij kinderen die ook al een redelijk vermogen hebben opgebouwd.

  Maar dit is wel gemiddeld! Het geld bij de ouderen is niet echt gelijkmatig verdeeld. Verre van.

  Op dit punt vind ik de straatinterviews (of gewoon mensen die ik zelf spreek) wel aardig. Vrijwel iederen zegt: ‘Wij kunnen wel goed rond komen, maar er zijn er ook die het veel minder hebben dan wij.’ Nooit hoor ik van iemand: ‘Wij kunnen niet rondkomen, maar er zijn er ook die veel meer hebben dan wij.’ Deels is dat omdat mensen niet eerlijk zeggen hoe het zit. Mijn ouders zeiden altijd dat het goed met hen ging omdat ze niet wilden dat anderen zorgen over hen zouden maken.

  Overigens ken ik van hen een praktijk voorbeeld op dit gebied. Tot hun 40ste hadden ze te kort inkomsten om normaal van rond te komen. Daarna ging het beter omdat hun kinderen kostgeld betaalden. Na hun 65ste hadden ze het het beste, ondanks dat ze maar 100 gulden pensioen per maand ontvingen. Ze gingen toen ook eindelijk jaarlijks op vakantie. Uiteindelijk hield mijn vader 18.000 gulden op de spaarrekening over. Iets wat voor die tijd nooit op zijn rekening heeft gestaan.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Dank voor het uitvoerige antwoord. Wat ik nu nog niet weet is welke andere groepen er ook in deze mate op achteruit gaan, en ook niet of de verschillende groepen ouderen in gelijke maten worden getroffen door deze belastingmaatregelen.
   Ook ik behoor tot de groep die wel wat kan hebben, hoewel ik na mijn pensioen een aantal dingen niet meer kan doen. Vanaf januari krijg ik per maand 70 euro minder en straks in april gaat er weer iets van mijn pensioen af. De AOW blijft gelukkig gelijk. Maar ik las vroeger twee dagbladen, dat doe ik nu dus niet meer hoewel ik er nu wel de tijd voor heb, en ik ga hooguit een keer in de maand buiten de deur uit eten. Er zijn ergere dingen.

   Like

   • Ximaar zegt:

    Klopt, het geeft alleen een antwoord op de stelling dat ouderen het meest welvarende deel van de bevolking uitmaken.

    Dat getroffen worden door maatregelen vind ik immer koffiedijkkijken. Uiteindelijk weet je dat pas als de belastingdienst je aangifte heeft vastgesteld. Dus voor 2013 is dat halverwege 2014. Heel vaak heb ik mensen over van alles en nog wat horen klagen, maar viel het bij de eindafrekening erg mee. Een simpel punt is dat IB en sociale verzekeringpremies na het 65e jaar flink lager zijn. Mijn zwager was dat destijds vergeten. Klaagde steen en been voor die tijd, maar rijdt nu nog altijd zijn autootje en rookt er niet minder om.

    Aan mizelfj gaat dit hele verhaal voorbij. Ik ben rond mijn 45e gestopt met werken omdat ik te kort uitgeef. Ik heb nooit een auto gehad en dat scheelt flink wat geld. Uit eten doe ik elke vakantiedag of sporadisch met vrienden. Wel haal ik regelmatig iets bij de Indonees of Chinees, maar zoiets komt niet verder dan 5 euro per maaltijd. Ik heb een tijdje de regionale krant gelezen met de buren. Sinds die verhuisd zijn lees ik alleen de regionale delen (vaak niet meer dan 2 pagina’s) in de bieb. De rest pik ik op van radio, tv en internet.

    Ik heb het laatst nog eens nagerekend. Voor wonen, eten, vakantie, elektrisch, gas, water, (zorg-)verzekeringen, kleding, vervoer en internet geef ik jaarlijks 8.000 euro uit. En dat is dus inclussief 20 dagen zelfgeorganiseerde fietshotelvakantie.

    Like

 2. joost tibosch sr zegt:

  Als ik dat zou kunnen, zou ik ondanks een stel lichamelijke gebreken als fluitende ouder door het leven gaan. Jammer genoeg is me dat lekkere fluiten nooit gelukt, en kan ik alleen maar sissend fluiten. Dat er ouderen zijn die het slecht hebben en alle zorg en aandacht verdienen, weet ik ook best, maar ga ons aub niet allemaal in die hoek trappen..en dan alleen maar om stemmen te winnen, waar je geen fluit mee doet!

  Like

 3. FT zegt:

  Je hoort niemand over mensen met een IP (invaliditeitspensioen) die ook gekort zijn.
  Buiten mijn schuld ben ik arbeidsongeschikt geraakt, heb jaren geprocedeerd tegen mijn werkgever en ABP, kreeg na een lange adem uiteindelijk overal mijn gelijk wat heeft geresulteerd in jaren achteruit lopen qua inkomen. Ook nu is er weer 5% van me gejat en moeten de pensioenkortingen nog komen. Je leert wel om geleidelijk aan met steeds minder rond te komen maar er komt een moment dat ook dat niet meer gaat lukken…

  mvg

  Like

 4. Aad Verbaast zegt:

  Gisteren kwam de NRC met hun “check” op de stellingen:
  1. Ouderen vormen de rijkste groep van Nederland en
  2. Ouderen gaan er het meeste op achteruit.
  Voor wat het waard is: 1ste waar, 2e onwaar.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/05/next-checkt-ouderen-vormen-de-rijkste-groep-van-nederland/

  Like

 5. Corline zegt:

  Zo jammer dat ik niet kan meemopperen! Deze maand kreeg ik voor het eerst mijn pensioen en ik heb dus geen idee welk bedrag me door de neus is geboord. Maar ik heb nog een kans in april.

  Like

 6. H.Mulder zegt:

  Natuurlijk heeft iemand die al wat langer leeft meer kans om bezit te hebben opgebouwd, dat is logisch. Natuurlijk is dan ook dat jongeren minder hebben.
  Niet natuurlijk is dat dat betekent dat ouderen meer gekort moeten worden. Moet er eigenlijk wel worden gekort?
  Mensen die bij de overheid werkten zijn ooit een contract aangegaan terwijl ze te horen kregen dat hun pensioen waardevast zou zijn.Diezelfde overheid heeft jaren geleden miljarden uit de pensioenpotten geplukt. Ouderen moeten niet extra inleveren dus.
  Niet koopkracht en netto inkomen door elkaar halen. En ook niet vermogen dat i een huis zit erbij halen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s