Borgen 3 van start in Denemarken bij DR

Sidse Babett Knudsen als Birgitte Nyborg

Sidse Babett Knudsen als Birgitte Nyborg

Op nieuwjaarsdag was de eerste aflevering van Borgen 3 te zien op de Deense publieke omroep. Veel lof. ‘Brigitte is terug’, luidde de krantenkop in de Berlingske, een van de toonaangevende Deense dagbladen. Veel wil ik nog niet verklappen over de inhoud maar wel dat het begin meteen voor een verassing zorgde.
Als oplettende kijker had ik het einde van deel twee nog goed in mijn hoofd: de premier kondigde algemene verkiezingen aan. Net als vele miljoenen kijkers van over de hele wereld was ik nieuwsgierig of premier Brigitte Nyborg deze verkiezingen kon winnen om opnieuw als premier van een coalitieregering aan het werk te gaan.

Maar de makers van de serie kozen voor een ‘desperatehousewife-oplossing’: als je bang bent dat je je zelf als scenarioschrijver te veel gaat herhalen, maak je een flinke sprong in de tijd.

Birgitte Hjort Sørensen als Katrine Fønsmark

Birgitte Hjort Sørensen als Katrine Fønsmark

Aflevering een van de derde serie speelt opeens tweeëneenhalf jaar later, als kijker moeten we zelf concluderen dat de verkiezingsstrijd niet goed is afgelopen en dat Brigitte geen premier meer is. Ze zit niet op Christiansborg in Kopenhagen, maar is in Hong Kong. Het lijkt of ze de politiek achter zich heeft gelaten en andere wegen is ingeslagen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Nyborg besluit toch terug te keren in de politiek. De kaarten liggen nu geheel anders, ze moet bedenken wat ze wil, op wie ze kan bouwen en hoe ze de macht weer terug kan krijgen. Spannende ontwikkelingen waar u dus nog even op moet wachten, tenzij u Deens kunt verstaan dan is op www.dr.dk heel veel over de serie te volgen.

In deze derde aflevering zien we een aantal nieuwe gezichten. Ook is er weer de strijd tussen privéleven en werk. We volgen de succesvolle politica in de omgang met haar nu ook ouder geworden kinderen en in het onderhouden van de relatie met haar ex-man, de aantrekkelijke Phillip, met wie ze inmiddels weer on speaking terms is gekomen; onduidelijk is nog hoe deze relatie zich zal verder zal ontwikkelen.

Unknown-1Ook veel aandacht is er voor voor de lastige carrière van journaliste Katrine Fønsmark die nu een zoontje heeft van haar affaire met spindoctor Kasper Juul. Voor hem is in de eerste afleveringen van de nieuwe serie weinig ruimte, maar mogelijk staat ons dat nog te wachten, er volgen nog vier afleveringen.

 

Commentaar uit de Berlingske Tidende na de start van Borgen 3 op 1 januari 2013:
“De eerste aflevering laat zien dat de serie niets aan kracht heeft verloren – wat heel goed gekund had na twee zeer succesvolle seizoenen. Eminent en strak geschreven. Met iets voor de hersenen én iets voor het hart. Uitsekend gespeeld ook. Niets is overbodig. Daarnaast heerlijke gefotografeerd met sterke totalen en onthullende close-ups.
Birgitte is terug.”

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Borgen 3 van start in Denemarken bij DR

 1. Mooi! Borgen 3. Goed te weten. Een gave serie!

  Like

 2. simonkorving zegt:

  Goed nieuws. Afgelopen weekend, na aflopen Borgen 2 op Belgie, restte er een leeg gevoel 😉

  Like

 3. we hebben serie 1 en 2 op dvd verslonden. ik kan niet wachten op serie 3 (wel op dvd dan, we kiezen graag zelf de tijdstippen)

  Like

 4. Corline zegt:

  Het volgende artikeltje trof ik aan in Trouw. Hoe dan ook, ik kan niet wachten tot de dvd hier uit is. Geweldige serie.

  ‘Nieuw seizoen is lachwekkend provinciaals’
  PETRA SJOUWERMAN − 18/01/13, 00:00
  .Gisteren zond de Vara de allereerste aflevering uit van ‘Borgen’, de internationaal gelauwerde Deense dramaserie over een soort Deense Femke Halsema die premier wordt. In Denemarken zelf loopt het derde seizoen al enkele weken. En die valt in minder goede aarde dan de eerste twee seizoenen.
  Het tweede seizoen eindigde ermee met dat premier Birgitte Nyborg verkiezingen uitschreef. In het derde seizoen zijn we tweeënhalf jaar verder. Birgitte heeft de politiek verruild voor een flitsende internationale carrière.
  De twee eerste seizoenen leken de politieke werkelijkheid in Denemarken te voorspellen. Zo kreeg Denemarken net na het opnemen van seizoen twee voor het eerst een vrouwelijke premier, Helle Thorning-Schmidt (sociaal-democraten).
  Seizoen drie daarentegen grijpt terug op gebeurtenissen uit het verleden van de Deense politiek toen de liberaal-conservatieve regering samen met haar nationalistische gedoogpartij het immigratiebeleid stevig aanscherpte.
  Juist vanwege deze verscherpingen wil Birgitte Nyborg terugkeren naar de politiek. “Te politiek correct”, meenden veel kijkers in het land dat tussen 2001 en 2011 toewerkte naar één van de strengste immigratieregels in de EU. De krant Jyllands-Posten- bekend van de Mohammed-cartoons – noemt het nieuwe seizoen van Borgen ‘lachwekkend provinciaals’, omdat de politici zo voorzichtig met allochtonen omgaan.

  Like

 5. Erich zegt:

  Vandaag de laatste aflevering van Borgen 3 op Internet (in het Deens) bekeken – na afloop werd ik overvallen door een vreemd soort ‘leegte’ – dit was het dan. Ik was even bang voor een anticlimax maar dat valt gelukkig heel erg mee! Ook serie drie is het bekijken meer dan waard!
  Benieuwd waar we de hoofdrolspelers in de toekomst zullen tegenkomen..

  Like

 6. bert zegt:

  ik zou graag meer willen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s