Voxpop, de makkelijke manier van journalisitiek

Uit de peiling van EenVandaag blijkt dat de VVD en de PvdA aanhang verliezen en dat de SP en 50+ steeds meer sympathisanten krijgen. ‘Heel veel ouderen zijn teleurgesteld in de PvdA. Alles wordt duurder, de pensioenen gaan omlaag en de eigen bijdrage voor de zorg gaat fors omhoog.

Wat doe je dan als televisieprogramma? Je doet een ‘voxpop’ je laat het volk spreken. In dit geval stel je je camera op bij een klaverjasverenging in Rotterdam-Hoogvliet. Wat er ook aan de hand is, Rotterdammers kankeren altijd. Toen het goed ging, ging het hen niet goed genoeg, nu het minder goed gaat, worden zij het zwaarst getroffen. De dames en heren, allemaal autochtoon, zitten aan hun drankjes, goed gekleed, goed gekapt, Hollands welvaren. Maar oh, wat hebben ze veel te klagen. “Hij heeft gewoon gelogen. Hij heeft zijn belofte gebroken” zegt een strenge dame. Wie, welke belofte, daar wordt niet naar gevraagd. Nooit, nee nooit meer zullen ze op de PvdA stemmen, de ‘Partij van de Adel’ zoals een welbespraakte meneer vertelt die hard heeft gewerkt voor zijn welverdiende pensioen.

Een politicoloog mag komen vertellen dat de PvdA met een relatief oude aanhang kans loopt deze groep kiezers kwijt te raken. We zien wat beelden van Samsom en Rutte. Samsom die bij het begin van het kabinet Rutte II duidelijk maakte dat àlle Nederlanders de gevolgen van de crisis zullen gaan merken, ook de ouderen. Maar in de uitzending geen PvdA politicus die weerwoord mag geven. Weer naar Hoogvliet waar nog meer klaverjassers hun beklag mogen doen over de politiek: “Ze pikken gewoon steeds meer in, je houdt niets meer over”.

Wie heeft iets aan deze reportage ’s avonds om half zeven? Dat er onvrede is bij ouderen was ons bekend. Dat de aanhang van Henk Krol groeit weten we ook, zoals we ook weten dat hij geen oplossing heeft voor de financiële problemen van het land. Klagers aan het woord laten is de makkelijkste vorm van journalistiek, je kan er uren mee vullen.

EenVandaag 26 februari 2013 http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1328652

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Voxpop, de makkelijke manier van journalisitiek

  1. Nanos zegt:

    Die reportage leed zoals veel reportages aan gebrek aan kritische vragen. Bij veel klachten kun je vraagtekens zetten, maar dat gebeurt zelden.

    Like

  2. Charlie Brooker maakte voor de BBC al een filmpje over het format van een nieuwsitem. Ook daarin mocht voxpop niet ontbreken. http://marijnkrijger.nl/2012/12/het-format-van-een-nieuwsitem/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s