Een ledlamp, een halogeenlamp, een spaarlamp – hoe zit het eigenlijk

201311_lgca01aGloeilampen zijn nauwelijks meer te krijgen. Dus overtappen op nieuwe systemen, met nieuwe namen, nieuwe getallen, nieuwe waarden. Toen we overstapten van de gulden naar de euro waren er grote voorlichtingscampagnes over het hoe en het waarom, maar bij de overgang van de gloeilamp naar de nieuwe systemen moeten we zelf aan het werk.
Voor de overloop had ik een gewone 60W lamp nodig, De vorige zat er acht jaar maar zoals dat gaat bij gloeilampen, die begaf het net op een onhandig moment. Ik moest toch bij IKEA zijn en daar hebben ze een groot en vaak voordelig aanbod. Inderdaad lampen te kust en te keur, maar welke lamp kon nou mijn gewone 60 W lamp vervangen? Op de lampen, in blisterverpakking, heel veel informatie, maar geen enkele omrekentabel. LED E27 staat er met grote letters op. Wat betekent dat? 400 Im, 8,1 W CRI >85, 2700 Kelvin plus een heleboel symbooltjes. Ik wil gewoon een lamp van 60 Watt. De medewerkster weet het ook niet, duwt mij een prachtige lamp in handen en zegt dat die goed is. Vooruit maar.
lamp 2Als ik met veel moeite de blisterverpakking heb open gekregen, doe ik de lamp in de fitting. Die past gelukkig en de lamp brandt meteen (hoeft niet eerst op te warmen zoals de oude spaarlampen). Achteraf zie ik op internet dat ik een lamp heb gekocht van ongeveer 40 W, maar eerlijk gezegd was ik allang blij dat ik nu weet hoe het zit. Maar ik had van de overheid of van de energiebedrijven, waar we ons blauw aan betalen, wel een mooie voorlichtingscampagne verwacht. Oh, ja, de lamp mag niet gewoon bij het restafval maar moet bij het klein-chemisch afval. Staat ook niet duidelijk op de verpakking.

GLOEILAMP WATTAGE LICHTOPBRENGST

25 Watt 200-300 Lumen
40 Watt 300-500 Lumen
60 Watt 500-800 Lumen
75 Watt 700-1000 Lumen
100 Watt >1000 Lumen

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een ledlamp, een halogeenlamp, een spaarlamp – hoe zit het eigenlijk

 1. Aad Verbaast zegt:

  Herkenbaar. Niet meer te begrijpen. Voor de torenhoge prijzen mogen ze er wel een cursus bij kado doen.

  Like

 2. simonkorving zegt:

  Zo stond ik ook laatst in de bouwmarkt !!! Dank voor het lijstje, zit nu in mijn portemonnee!!

  Like

 3. Ximaar zegt:

  E27 staat voor Edison schroefdraad met een diameter van 27 mm. Dat is een standaard fitting. De kleine fitting is E14 dus 14mm. Er zijn wel andere E-nummers, maar daar zijn in Nederland doorgaans geen lampen voor.

  Het beste is het om naar de lichtsterkte te kijken, ofewel het aantal lumen. De omgerekende wattages slaan vaak nergens op. Helaas staat niet op elke verpakking het aantal lumen vermeld. Was dat wel zo, dan zou je schrikken van veel LED-lampen, die nog de oudere LED’s met een veel lagere lichtopbrengst gebruiken.

  Je krijgt het meeste licht van een TL-buis, die levert bij hetzelfde verbuikt ongeveer 5,5x zoveel licht als een ouderwetse gloeilamp. Spaarlampen en LED-lampen geven gemiddeld 5x zoveel licht. Alleen is de spaarlamp stukken goedkoper, omdat de LED-lamp relatief nieuw is. Bij de spaarlampen moet je die met de dunste buisjes (bijvoorbeeld in spiraalvorm) nemen. Die doen het wat beter dan de oudere met dikkere buisjes. Een spaarlamp is overigens een opgevouwen TL-buis, met het nadeel dat je niet alleen de starter kan vervangen. Het aantal branduren van een TL-buis is dan ook langer. De branduren van een spaarlamp worden sterk overdreven. Die dingen die langzaam starten gaan langer mee.

  Van LED-lampen wordt gesteld dat ze nog veel langer mee gaan. Toch verwacht ik niet dat ze zoveel langer mee gaan en dat daarmee de hogere aanschafkosten worden terugvrediend.

  Voor gericht licht (spotjes) gelden andere regels. Eigenlijk is een LED-lamp daar meer geschikt voor. Bij gericht licht vind je nog veel halogeenlampen, die de helft meer licht geven dan een gloeilamp.

  Er bestaan inmiddels goede power-LED’s, en die heb ik nog niet in de winkel gevonden, behalve in wat fietsverlichting. Als ze er een gewone lamp mee vullen, dan vragen ze daar vast een euro of 20 voor. Heel wat meer dan de spaarlampen, die inmiddels voor 1 euro worden gedumpt.

  Halogeen en gewone gloeilampen kun je altijd dimmen, bij spaarlampen, TL-buizen en LED-lampen is dat doorgaans niet zo. Er bestaan van die laatste wel dimbare versies, maar die zijn meteen 5x zo duur en veel winkels verkopen ze niet.

  De lichtkleur wordt aangeduiden in K (Kelvin-temperatuur). 2700K is gewoon wit licht. Daarboven is het licht harder (onprettiger) en daaronder is het zachter (meer sfeer).

  TL-buizen en spaarlampen moet je afvoeren als klein chemisch afval omdat er kwik in zit. Gloeilampen en Halogeen kunnen bij het grijze afval. De LED-lampen zouden eigenlijk bij de electronica moeten, omdat er meer electronica inzit. Gelukkig gaan die erg lang mee. En ik zou een kapotte gewoon in de grijze bak gooien. De vuilverbranding kan slecht met zware metalen als kwik omgaan, maar een LED-lamp moet wel lukken. Daarbij is de verwerking van electronica (TV’s, computers en bijv. mobile telefoons) verre van optimaal.

  Wat me ook opvalt is dat ‘we’ ons drukker maken om het afval van LED-lampen, dan om de veel grotere hoeveelheid afval van de miljoenen verouderde mobieltjes.

  Like

 4. joost tibosch sr zegt:

  Ook toevallig..Mijn schemerlamp met halogeen begaf het gisteravond. Had nog eenzelfde exemplaar halogeen 60w liggen. Tot nu toe lukte me het niet die halogeen 60w met raadselachtige aanwijzing op de achterzijde van de verpakking in die schemerlamp te krijgen. Heb gelukkig nog andere voor mij begrijpbare verlichting en lampen. Geef ogenblikkelijk toe dat ik een technische klungel ben en zal dus wel weer een slimmer iemand nodig hebben!

  Like

 5. Fenny zegt:

  Goed dat je al wat voorwerk voor ons verricht hebt 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s