
Foto: Bekende Amsterdamse zwemmers duiken naar enkele nog vermiste kledingstukken van het slachtoffer. Amsterdam, 1919.
Op 13 mei 1919 vond een afschuwelijke moord plaats op de 13 jarige Dirk van Leeuwen in het Oostzanergat bij het IJ. De arme jongen uit de Vrolikstraat in Amsterdam-Oost werd met het hoofd onder water gehouden totdat hij was verdronken, omdat hij toevallig op de hoogte was van malversaties met een wissel. De moordenaar, Willem Visser – van beroep behanger -, werd uiteindelijk veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.
De publiciteit rond deze moord was groot, alle middelen werden ingezet om de moordernaar te vinden, ook zonder Facebook of Twitter. De kranten stonden er vol van, het bioscoopjournaal liet beelden zien van de verdachten, de plek van de moord en de rechtszaak. Er circuleerde een gedrukte tekst met daarop een ballade, gewijd aan deze gruwelijke moord op Dirk van Leeuwen. De ouders van de kleine Dirk ergerden zich al aan die aandacht, getuige dit bericht uit De Boekenschouw:
De ouders van het knaapje Dirk van Leeuwen, dat zoo wreed werd vermoord, zonden een schrijven aan het „Algemeen Handelsblad”, waarvan de Redactie zegt: „Het is een kreet, geweld uit het ouderhart. Het diep beklagenswaardige echtpaar vraagt, of er nu niets aan te doen is, dat de treurige moord in straatliedjes wordt bezongen en in bioscooptheaters wordt vertoond. Ja, waarlijk, is daar nu niets aan te doen? De ouders van het, om het leven gebrachte, kind doen een beroep op de autoriteiten. Wij doen het eveneens! Wij doen een beroep op de politie- en justitie-autoriteiten, zonder wier toestemming het immers niet heeft kunnen geschieden, dat plaatjes zijn opgenomen van de beide verdachten in houdingen, die er helaas maar al te duidelijk op wijzen, dat de begeleidende politiemannen met de verdachten voor den photograaf hebben geposeerd.
Dat ook bioscoopopnamen zijn genomen met de meest welwillende medewerking van autoriteiten, is eenvoudig weerzinwekkend. Is daar nu waarlijk niets aan te doen?
Alle details over deze moordzaak: http://oudheidkameroostzaan.nl/?p=252
De aanvullende info over de gruwel van de publiciteit na afloop van dit drama wordt gewaardeerd
Met vriendelijke groeten
Joop Giesendanner
Stichting Oudheidkamer Oostzaan, afd genealogie
De vrucht der ervaring rijpt niet aan jonge takken
LikeLike