Alles voor de publiciteit – ook al in 1919

Dirk v Leeuwen

Foto: Bekende Amsterdamse zwemmers duiken naar enkele nog vermiste kledingstukken van het slachtoffer. Amsterdam, 1919.

Op 13 mei 1919 vond een afschuwelijke moord plaats op de 13 jarige Dirk van Leeuwen in het Oostzanergat bij het IJ. De arme jongen uit de Vrolikstraat in Amsterdam-Oost werd met het hoofd onder water gehouden totdat hij was verdronken, omdat hij toevallig op de hoogte was van malversaties met een wissel. De moordenaar, Willem Visser – van beroep behanger -, werd uiteindelijk veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.

De publiciteit rond deze moord was groot, alle middelen werden ingezet om de moordernaar te vinden, ook zonder Facebook of Twitter. De kranten stonden er vol van, het bioscoopjournaal liet beelden zien van de verdachten, de plek van de moord en de rechtszaak. Er circuleerde een gedrukte tekst met daarop een ballade, gewijd aan deze gruwelijke moord op Dirk van Leeuwen. De ouders van de kleine Dirk ergerden zich al aan die aandacht, getuige dit bericht uit De Boekenschouw:

De ouders van het knaapje Dirk van Leeuwen, dat zoo wreed werd vermoord, zonden een schrijven aan het „Algemeen Handelsblad”, waarvan de Redactie zegt: „Het is een kreet, geweld uit het ouderhart. Het diep beklagenswaardige echtpaar vraagt, of er nu niets aan te doen is, dat de treurige moord in straatliedjes wordt bezongen en in bioscooptheaters  wordt vertoond. Ja, waarlijk, is daar nu niets aan te doen? De ouders van het, om het leven gebrachte, kind doen een beroep op de autoriteiten. Wij doen het eveneens! Wij doen een beroep op de politie- en justitie-autoriteiten, zonder wier toestemming het immers niet heeft kunnen geschieden, dat plaatjes zijn opgenomen van de beide verdachten in houdingen, die er helaas maar al te duidelijk op wijzen, dat de begeleidende politiemannen met de verdachten voor den photograaf hebben geposeerd.
Dat ook bioscoopopnamen zijn genomen met de meest welwillende medewerking van autoriteiten, is eenvoudig weerzinwekkend. Is daar nu waarlijk niets aan te doen?

Alle details over deze moordzaak: http://oudheidkameroostzaan.nl/?p=252 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Alles voor de publiciteit – ook al in 1919

 1. De aanvullende info over de gruwel van de publiciteit na afloop van dit drama wordt gewaardeerd

  Met vriendelijke groeten
  Joop Giesendanner
  Stichting Oudheidkamer Oostzaan, afd genealogie
  De vrucht der ervaring rijpt niet aan jonge takken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s