Een mannenfeestje

imagesToen ik zaterdag voor Pasen rond half zes aankwam op het centraal station in Amsterdam stond het er blauw van de rook. Zojuist was er een echte stoomlocomotief vertrokken, ik kon hem nog net zien. Een enorm gevaarte, met achter zich aan een hele sliert ouderwetse rijtuigen, ‘Rheingold’, kon ik nog net lezen. Vooraan op het perron stond een groep mannen met foto- en videocamera’s opnamen te maken.

Pas gisteren kon ik nagaan wat ik had gezien. Het was geen filmopname, zoals ik eerst dacht, maar een feestje voor de echte treinliefhebbers. Op internet ontdekte ik een wereld die ik helemaal niet kende: de echte liefhebbers, die gaan voor hun hobby. Die al die namen kennen, de nummers van de locs en als het even kan dat allemaal thuis nabouwen op hun jongenskamer op zolder. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Het zijn bijna uitsluitend mannen die er zich ermee bezighouden. Hun websites zijn aandoenlijk eerlijk: heel veel feiten en foto’s, alle details zijn te zien. Met passie gemaakt, zonder emotie. Soms drie uitroeptekens achter elkaar. Op You Tube staan de filmpjes.

Wat reed daar nou in Amsterdam? Het was de SSN BR01-1075 die op zaterdag een tocht maakte van Emmerich naar Hoorn en weer terug. Leuk toch voor die mannen.

video:

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s