Nachtflitsen

Schermafbeelding 2013-04-02 om 08.34.49Als je – zoals ik – ’s nachts regelmatig wakker wordt, zo tussen vier en zes en dan de radio aanzet, kun je de meest vreemde verhalen horen. Programmamaker hebben dan opeens de ruimte om je te laten luisteren naar de merkwaardigste verhalen. Vannacht hoorde ik een stukje van een veel langer verhaal van een man die verward was geraakt in faillissementen, er was sprake van bedrog en vertrek, van gedwongen schuldsanering. Na een tijdje dommelde ik weer in, mijn radio zwijgt automatisch na tien minuten. Die man bleef maar door mijn hoofd spoken. Wat was er gebeurd? Hoe zou het verder gaan?

Vorige week hoorde ik ook zo’n nachtflits. Een jonge vrouw vertelde dat ze moslima was geworden. Ze was altijd onzeker geweest werd veel gepest. In de islam vond ze zekerheid en vertrouwen. En nu was ze verloofd met een jongeman uit Pakistan. Haar omgeving vertrouwde het niet. Maakte hij geen misbruik van haar, was hij een terrorist? Nog hoor ik haar wat slepende stem. Maar ik was halverwege haar verhaal alweer ingeslapen en zag haar voor me, een blozende Nederlandse, natuurlijk met een met hoofddoek, en naast haar een gewiekste Pakistaanse verloofde die achter haar rug om in zijn vuistje lacht.

Nooit weet ik hoe het verder gaat, hoe het afloopt. Het blijven nachtbeelden, als boze dromen die ik gelukkig ook weer snel vergeet. Soms wil ik blijven luisteren. Nachtradio heeft iets verslavends. Je hebt het gevoel dat je alleen bent met die andere luisteraars, alleen met de presentator.

In de nacht van donderdag op vrijdag is de beurt aan Astrid de Jong met het programma Nachtzuster. De bedoeling is dat luisteraars vragen stellen die andere luisteraars dan weer beantwoorden. Een al heel oude formule die telkens weer wordt opgepakt, nu door omroep Max.  Soms idiote vragen, vaak ook zeer nuttige weetjes.
Maar het boeiendst is toch wel het verhaal achter de vraag. Wat brengt iemand ertoe om midden in de nacht de telefoon te pakken om naar de studio te bellen? Al luisterend maak je kennis met talloze mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Gekke mensen, slimme mensen, verwarde mensen. Al die flarden van die verhalen houden me dan de hele dag bezig. Hoe zou het verder gaan? Wat is er toch geworden van die man die al jaren wanhopig naar het antwoord op die ene vraag zoekt?

Lees ook: Radio, een onderschat medium  http://wp.me/p1MauM-42

 

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nachtflitsen

  1. Fenny zegt:

    Wat een leuk blog, ik kan het me helemaal voorstellen, word ook vaak wakker in de nacht maar grijp dan naar mijn laptop. Ga ik ook eens proberen die radioverhalen in de nacht 😉

    Like

  2. Pingback: Steenkolenengels | Kalfjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s