Wordt het weer wat tussen Brigitte Nyman en Philip in Borgen 3?

imagesOver een paar dagen is het zo ver: dan is de dvd-box met Borgen 3  verkrijgbaar. Dan zullen ook de Nederlandse kijkers weten hoe het verder gaat met de politieke carrière van Brigitte Nyman en met haar privéleven. Komt het nog goed tussen haar en haar man Philip Christensen?

Mikael Birkkjær die Philip speelt, wordt in veel publicaties de meest aantrekkelijke man uit de serie Borgen genoemd. In feite gaat het om een bijrol want alles draait in de zo succesvolle serie om politica Brigitte Nyman, gespeeld door Sidse Babett Knudsen, die het schopt tot premier van Denemarken, om haar spindokter Kaspar Juul en de ambitieuze journaliste Katrine Føsmark. Een bijrol dus voor acteur Mikael Birkkjær, maar een rol die niet onopgemerkt is gebleven.

Het huwelijk van Brigitte en Philip is ten onder gegaan aan de politieke ambities van Brigitte. Het leek allemaal zo ideaal: een leuk stel, twee kinderen, een aardig huis aan de rand van Kopenhagen. Philip maakte carrière als hoogleraar, Brigitte zou vooral tijd vrijmaken om voor de kinderen te zorgen. Maar opeens kwam de kans om premier te worden en dat betekende dat de rollen werden omgedraaid: Philip moest nu zijn ambities bijstellen en veel meer tijd vrijmaken om voor de de kleine Magnus en de lastige tiener Laura te zorgen. Dat ging dus niet goed.

Hij kreeg een verhouding met een van zijn studentes, was veel te weinig thuis. Toen de positie van zijn vrouw het voor Philip onmogelijk maakte om een belangrijke baan te krijgen, brak er iets. Het huwelijk liep stuk. Voor de publiciteit poseerden ze nog wel als een gelukkig gezin, maar het ging niet meer. Philip dwong Brigitte tot een scheiding die ze in feite niet wilde.

images-1Niet veel later krijgt Philip een serieuze relatie met Celine, wat Brigitte maar moeilijk kan accepteren. Ze wil voorkomen dat de kinderen Celine zullen ontmoeten, haar aardig zullen vinden, tevergeefs. Dat is de andere kant van de sterke vrouw Brigitte Nyborg, de premier van een niet onbelangrijk land, die er niet in slaagt de balans tussen werk en privé in orde te krijgen. Philip doet er alles aan om zijn relatie met de kinderen en zijn ex-vrouw goed te houden.

Mikael Birkkjær was twintig jaar lang verbonden aan belangrijke toneelgezelschappen, eerst in Odense en later aan Det Kongelige Theater in Kopenhagen, hij was lokaal wel bekend, maar niet beroemd. Hij speelde in de tv-Serie Sommer maar blonk vooral uit in 2009 in The Killing deel 2, waarin hij de dader bleek te zijn. Hij werd gekozen tot Hunk of the Yaer door een grote Deense krant, werd vaak de Deense George Clooney genoemd.

images-2Hij is nu 55 jaar, maar verkeert nog in een uitstekende conditie. Hij doet veel aan yoga, hij fietst en speelt badminton. Hij heeft geen auto. Wel plannen om een boek te schrijven. “Ik heb zoveel verhalen in mijn  hoofd. Op een dag zal ik de tijd nemen om alles op te schrijven”, zei hij in een interview met de London Evening Standard. De journaliste is onder de indruk van zijn looks en schrijft dat zijn “jukbeenderen scherp genoeg zijn om de haring op je ontbijtbord in tweeën te snijden.” Zijn charme ligt, volgens de krant, in zijn persoonlijkheid en de twinkeling in zijn ogen. Mikael wordt er verlegen van en bloost.

Hij voelt zich goed in de rol van echtgenoot Philip. “Borgen is zo goed geschreven. Zelfs voor mijn bijrol is een hele lijn uitgestippeld. Ik kan nog niet alles verklappen, maar de relatie tussen Brigitte Nyman en Philip is en blijft bijzonder.”

De Dvd-box is te bestellen via de site van de Volkskrant. De serie wordt in het najaar op de tv uitgezonden .

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s