Onder de grond – voorzichtig met voorzetsels

images‘Ze zijn aan het graven onder de grond’, zei de medewerker van de gemeente. Het ging over een rioolbuis die mogelijk lekte. Het zinnetje bleef door mijn hoofd spoken. Onder de grond. Waar houdt de grond dan op? Hoe diep moet dat wel niet zijn ‘onder de grond’? Of bedoelden ze misschien ‘in’ de grond?

Vrijdagnacht kwam op de radio een vraag langs over ‘iets onder de leden hebben’. Wat die leden dan eigenlijk betekenen. Iemand wist het zeker want zijn Friese grootmoeder had het zelf gezegd: leden zijn je ribben, al je iets onder de leden hebt, zit het onder je ribbenkast. Nee, zei iemand anders die het etymologisch woordenboek erbij had gehaald: met leden worden al je lichaamsdelen bedoeld. Maar ja hoe kan je daar dan iets ‘onder’ hebben? Maar, zei weer iemand anders, ‘onder’ wordt niet altijd zo letterlijk gebruikt, denk maar aan de uitdrukking: ‘zich onder de mensen bevinden’. Dat is geen plaatsbepaling naar beneden, maar betekent iets als ‘te midden van’.

Voorzetsels moet je niet altijd al te letterlijk nemen. Maar niemand vertelt je wanneer wel en wanneer niet.
Ik kruip nog even onder de wol, onder invloed van al deze verhalen ga ik nog even onder zeil.

Zie ook: Die verdomde voorzetsels http://wp.me/p1MauM-Hr 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in taal en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Onder de grond – voorzichtig met voorzetsels

  1. Zo’n voorzetsel heb je niet zomaar, voor de meeste moet je nog hard werken. In Duitsland is het allemaal veel gemakkelijker, daar kijk je gewoon naar de naamval die er achter staat.

    Like

Plaats een reactie