Borgen 3 – Dat was het dan – recensie

Unknown-4Twee avonden heb ik er over gedaan. De tien afleveringen van Borgen 3 houden je wel bezig. Maar de serie is zo goed gemaakt dat je blijft kijken. Inmiddels hebben maar liefst 18.336 bezoekers mijn blog met het interview met hoofdrolspeelster Sidse Babaett Knudsen bekeken, ook de andere blogs over de serie trekken dagelijks nog tientallen bezoekers, dat schept een verplichting.

Borgen 3 begint met een verrassing – die ik al had gelezen op de website van de Deense televisie. We zijn opeens tweeënhalf jaar verder in het verhaal. Brigitte Nyborg is geen premier meer, maar doet iets internationaals, houdt lezingen en heeft een relatie met een Engelse architect. In de eerste scenes vliegen we in een helikopter boven Hongkong.

Maar het verhaal brengt Brigitte Nyborg toch weer snel terug naar Christiansborg, de Burcht waar de serie naar genoemd is. Ze heeft weer politieke aspiraties, wil een nieuwe partij beginnen om terug te keren in het parlement.

Christiansborg

Christiansborg

In de volgende delen van de serie zitten we dus weer te midden van het gekonkel van de vele coalitiepartijen, de politieke spelletjes en de rol van de media. Veel bekends dus en dat is mijn bezwaar tegen deze derde serie van Borgen: er gebeurt weinig verrassends. Ja, in het privéleven van Brigitte vindt een ingrijpende gebeurtenis plaats die ik niet ga verklappen, maar voor de lijn van het grote verhaal maakt dat niet veel uit. De voormalige premier blijft een kordate, innemende, ambitieuze vrouw die recht op haar doel afgaat. Maar waar de nieuwe partij nou eigenlijk voor staat blijft onduidelijk, de Nieuwe Democraten willen zetels halen bij de plotseling uitgeschreven verkiezingen, maar waarin de partij zich onderscheidt van andere partijen in het midden blijft onduidelijk.

media-adviseur Katrine Fønsmark, gespeeld door Birgitte Hjort Sørensen

media-adviseur Katrine Fønsmark, gespeeld door Birgitte Hjort Sørensen

Kaspar Juul, de spindokter uit de vorige series is naar de achtergrond gedrongen. Katrine Fønsmark, de succesvolle journaliste wordt nu de media-adviseur van Brigitte Nyborg en haar belangrijkste raadgever. Zij is nu moeder van de kleine Gustav en heeft er veel moeite mee om haar werk met het moederschap te combineren. Ze beleeft een moeilijke romance met de omstreden, veel oudere econoom van de nieuwe partij.

Het privéleven van Brigitte blijft rustig. De verhouding met de architect kabbelt voort, zo af en toe komt hij in beeld. De ex van Brigitte, de aantrekkelijke Mikkael Brikjaer, komt af en toe nog langs om de kinderen af te halen. Hoe de gevoelens van Brigitte voor hem zijn blijft onduidelijk. Met de kinderen gaat alles goed, dochter Laura zorgde in de tweede serie nog voor veel ophef, maar is nu een voorbeeldige tiener.

Torben Friis de chefredacteur, gespeeld door Søren Mallin

Torben Friis de chefredacteur, gespeeld door Søren Malling

Er is in de serie een heftig debat over het prostitutiebeleid; dat sloot mooi aan bij de actuele discussie die ook in Denemarken gevoerd werd: zou het een goede maatregel zijn om het bezoek aan een prostituee strafbaar te stellen, zoals in Zweden is gebeurd? De partij van Nyborg denkt daar heel genuanceerd over, lijkt weinig oog te hebben voor de misstanden in dat milieu. In de Deense pers werd hierover heftig gediscussieerd. Voor de kijker echter minder interessant.

Spannend is de ontwikkeling binnen de televisiezender TV1. Een nieuwe, jonge directeur wil alles anders aanpakken om meer kijkers te trekken. Vooral Torben Friis, chefredacteur van de nieuwszender krijgt het zwaar te verduren, maar dankzij steun van zijn redacteuren weet hij zich te handhaven. Een mooie rol van Søren Malling.

Brigitte Nyborg met haar nieuwe vriend, de architect Jeremy Welsh

Brigitte Nyborg met haar architect Jeremy Welsh, een mooie rol van Alastair Mackenzie

Borgen 3 is ook weer goed gemaakt, heel goed zelfs Vooral de snelheid van de serie valt op, veel korte scènes, veel afwisseling, mooi camerawerk, alles wel goed te volgen. Maar ik mis wat meer diepgang. De eerste twee delen van Borgen lieten het dilemma zien van de carrièrevrouw: succes willen hebben en toch ook een gezin runnen, een huwelijk redden. Dat dilemma is in dit derde deel helemaal naar de achtergrond verdwenen. We komen weinig te weten over wat er werkelijk in Brigitte Nyborg omgaat, alleen dat ze succes wil hebben, maar dat is voor de verwende kijker net iets te weinig. Deze derde serie, zo verklaart DR is ook de laatste. Een verstandige beslissing.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Borgen 3 – Dat was het dan – recensie

 1. 18.336 bezoekers? Hoe krijg je het voor elkaar!? Dat is 12 x zoveel dan mijn alltimeshighblogje over BzV! ,-)

  Like

 2. Wllm Kalb zegt:

  Ja inderdaad idioot veel, er staan links op verschillende fan-sites. Al vanaf december zijn er dagelijks 100 tot 250 kliks. En zo bijzonder is de pagina met het interview dat ik heb vertaald (met bronvermelding) eigenlijk niet. Maar ja, dat zijn de wondere wegen van internet …. Ondertussen ga ik gewoon door met mijn stukjes en volg jouw blog over het leven in Ermelo.

  Like

 3. Jeroen zegt:

  Mooi stuk. Jammer van de spoilers… Beter even voor waarschuwen bovenaan je artikel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s