Die andere schreeuw – Brendekilde ‘Udslidt’ (Uitgeput) 1889

uitgeput 2Op de mooie, sobere tentoonstelling Nordic Art in het Groninger Museum is een schreeuw te zien. Niet de beroemde Schreeuw van Edvard Munch, dat expressionistische schilderij waarvan verschillende versies bestaan die keer op keer gestolen worden, nee een tragische schreeuw van een jonge vrouw met een omslagdoek, ergens op een kale akker. Ze schreeuwt om hulp. De oude man die bij haar is, – haar vader, een knecht? – ligt op sterven of is al van uitputting gestorven. Haar mond is wijd open, ze schreeuwt naar onzichtbare mensen.

De tentoonstelling toont schilderijen uit vrijwel alle noordelijke landen van IJsland tot Finland uit de periode 1880-1920, nog te zien tot 5 mei. Kleurig en sober zijn ze, de schilderijen. Groot ook. Kleuriger dan de schilderijen van de Haagse School uit dezelfde periode, soberder. Veel landschappen en landelijke portretten, het kalme, rustige leven. Maar ook zware symbolische schilderijen met felle kleuren en aangrijpende voorstellingen.

Het was er druk de afgelopen dagen, het zal vast druk blijven. Aandacht ook op de televisie. Matthijs van Nieuwkerk besteedde deze week samen met fotograaf Hans Aarsman aandacht aan de schilderijen van de Deen Vilhelm Hammershøi. ‘De vrouw op de rug gezien’ werd een klassiek schilderij genoemd, een moderne Vermeer. Het schilderij met de schreeuw van Hans Andersen Brendekilde werd niet genoemd, toch het schilderij dat mij het langste is bijgebleven. Het bijna fotografisch vastleggen van een gebeurtenis, een geluid dat je niet hoort, alleen maar ziet. Het drama dat zich afspeelt op die winderige dag. De schreeuw om hulp werd gehoord, 124 jaar nadien.

Website project Nordic Reveries, een serie voorstellingen gekoppeld aan de tentoonstelling Nordic Art  http://nordicreveries.tumblr.com/ 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Die andere schreeuw – Brendekilde ‘Udslidt’ (Uitgeput) 1889

  1. joost tibosch sr zegt:

    De schreeuw om hulp wordt gehoord..en roept nog steeds onverbiddellijk die enorme onmacht op, dat je niets kunt doen!

    Like

  2. ollieherman zegt:

    Ik vind het een prachtig beeld, zo in de ruimte. Geeft ook een beeld van een tijd waarin arbeid nog echte arbeid was, zwaar, lange dagen. Met uitputting als gevolg. Jammer dat Groningen niet naast de deur ligt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s