Groot, klein leed

UnknownAl jaren trekt ‘Man bijt hond’ van de ncrv een grote groep vaste kijkers. Ik had er een stagiaire rondlopen die er veel geleerd heeft. De programmamakers legden me de formule uit: met een tikkeltje ironie maken we het grote nieuws klein en het kleine nieuws groot. Ik kijk er nooit maar, maar een flits in DWDD zorgde er voor dat ik toch maar eens ging kijken naar de ‘Babbelbox’, een onderdeel waarin gewone mensen hun grieven kwijt kunnen voor de televisie.

“Wanneer voelde jij je gedumpt?” was deze keer de vraag van de Babbelbox. Zes mensen mochten hun zegje doen, vanboven af gefilmd, zodat ze nog kleiner leken dan ze waarschijnlijk zijn. Zes kleine drama’s waar je eigenlijk Frans Bromet op af moet sturen om het hele verhaal eens te horen.

 1. (zelfverzekerd meisje) Toen mijn eerste echte vriendje zei: ik heb je vriendin zwanger gemaakt.
 2. (man met zonnebril op de regenachtige dag) Toen die eikel van en werkgever mijn contract niet verlengde nadat ik een ernstig bedrijfsongeval heb gehad waarbij ik mijn arm en een been brak en waardoor ik nog steeds thuis zit met hoofdpijn.
 3. (meisje met hoofddoek) Toen ik tegen een vriendin zei dat ik verliefd op haar was, toen wilde ze niets meer met mij te maken hebben. Maar dat is haar verlies, voor haar tien anderen.
 4. (heel kleine vrouw) Toen me vader een nieuwe vriendin kreeg en ik door hun het huis ben uitgeschopt. Toen voelde ik me gedumpt.
 5. (kleine bebrilde, niet blonde vrouw) Toen ik in een roddelblad mijn eigen vriendje met een blond mokkel zag en hun pasgeboren kindje, terwijl hij zei dat ik zijn grote liefde was.
 6. (nauwelijks te verstaan, ondertiteld) Ik kwam een keer in de week bij een bijeenkomst van mensen met obsítas. Toen heb ik mijn mening gegeven en mocht ik niet meer terugkomen en ik wilde alleen maar afvallen.Op de achtergrond een vrolijk muziekje, we moeten dit leuk vinden.

Goddank heb ik me nooit gedumpt gevoeld.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Groot, klein leed

 1. afgezien van de voice-over vind ik het een prachtprogramma, al mis ik het vaak. Onlangs hadden ze een vacature in de redactie die ik aan mijn zoon doorstuurde. Leek mij leuker dan RTLBoulevard. Hem (nog) niet…

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Ik heb er een heel dubbel gevoel bij. Die stem vind ik vrelijk, die alles ironiserende toon, maar mensen maken zichzelf vaak belachelijk, kwetsbare mensen zoals uit het voorbeeld. Die worden ter meerdere glorie van het programma gebruikt. Dat zou je niet moeten willen ….

   Like

 2. sneaker op gympen zegt:

  Man bijt hond belde laatst bij mij aan, ze vroegen of ze even binnen mochten komen om de dag door te nemen. Ik zeg, de dag doornemen, met u?, waarom zou ik. Nou gewoon, zei het meisje, dan komt u op tv.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s