De homofiele medemens

HomophilieIk heb iets tegen het begrip homofilie.  Die term versluiert, verzacht, zet je op het verkeerde been. Vaak gebruikt met de beste bedoelingen. Maar toch.
In mijn kast vond ik een boekje uit de jaren zestig: F. Berger ‘Homophilie en christelijke zede’. Uit de Inleiding:

Waarom dit boek? Twee jaar geleden had ik een gesprek met een homophiele vriend, die ik reeds lange tijd kende. De vriend had een rooms-katholieke opvoeding genoten. Wat de oorzaken zijn geweest weet ik niet , maar hij had reeds op twintigjarige leeftijd radicaal met de kerk gebroken. Deze vriend vertelde mij veel van zijn leven. Teleurstellingen, geschokt vertrouwen, bitter ervaringen; het was een aaneenschakeling van leed en verdriet. ‘Wat wij  nodig hebben is ethiek!’ Even klonk het mij vreemd in de oren. Een jongeman die God en Zijn kerk vloekte, vroeg om ethiek! Ik was verbaasd, maar tevens verheugd.  

Zo’n boekje dus. Dat dus niet over seks mag gaan. Homofiele mannen zijn anders, ze zoeken vriendschap. ‘naar vriendschap zult mateloos verlangen’ staat er op het homo-monument in Amsterdam, aan de Westermarkt. Een regel uit een gedicht van Jacob Israël de Haan (1881-1924): ‘Rozen zijn niet zo schoon als uw wangen / Tulpen niet als uw bloote voeten teer / En in geen ogen las ik nimmermeer / naar vriendschap zulk een mateloos verlangen./

Die vergelijking van de blote voeten met tulpen vind ik niet zo geslaagd, maar dat verlangen – ja, dat is mooi verwoord. Dat ken ik – al denk ik eerlijk gezegd dat hij als twintigjarige bedoelde: ik wil met je naar bed. Maar ja dat zei je dus niet in 1901.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis, taal en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De homofiele medemens

 1. joost tibosch sr zegt:

  Ook als hetero herken ik de lijfelijk sexuele aantrekkingkracht (of niet) en het daarbij gepaard gaande “mateloos verlangen”. van twee volwassenen. Waarom gebruiken we eigenlijk nog die twee woorden homofilie en heterofilie? Omdat we ons laten kennen door een dom verleden dat alleen sexuele aantrekkingskracht in liefde toekende aan man en vrouw? En al die andere verlangenservaringen als sexuele viezigheid zag? Zelfs domme gelovigen met hun liefhebbende God hadden niet door dat die zich toen “mateloos” al niets aantrok van hun domme gedoe!

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   (homo)filie komt van het Griekse Filia (Bijbels: Filadelfia) wat vriendschap betekent, de vriendschappelijke verhouding tussen broeders en zusters. Daar past dus helemaal geen verlangen bij naar schoone wangen en blote voeten teer, dat is pure Eros.

   Like

   • joost tibosch sr zegt:

    In eerste instantie denk ik zomaar dat u de sexuele aantrekkingskracht tussen lijf-geestelijke volwassenen, basis van menselijke “mateloos verlangen” van vriendschap, maar vooral van liefde onderschat. Ook “schone wangen”, “blote voeten” en wat al niet lijfelijks meer, kunnen daarin hun best mateloze betekenis van verlangen krijgen.
    Als gelovig christen ken ik de oproep van “broeders en zusters” en ook de naar een rijk van God met al zijn geestelijke liefde verwijzend gelovige echte celibaat met zijn menselijk moeilijke gelovige sexuele onthouding, maar dat doet niets af aan die in christelijke kringen vaak zwaar onderschatte “door God gegeven” prachtige sexuele volwassen aantrekkingskracht, welke dan ook. als basis van vriendschap en liefde.

    Like

 2. Wllm Kalb zegt:

  Dat onderschrijf ik helemaal. Het stoort mij alleen dat door het gebruik van het woord (homo)filie het seksuele element helemaal buiten beschouwing raakt, niet genoemd mag worden. In de term (homo)seksualiteit krijgt de seksualiteit juist weer te nadrukkelijk veel aandacht. Er zou iets moois tussenin moeten zitten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s